Subota 25.06.2011.
00:46
Vestionline

Azilanti iz Avganistana, Iraka i Irana došli u Srbiju

Pobegli od ratnih dešavanja

Odlukom Vlade Srbije, donetom sredinom maja, odmaralište u Bogovađi određeno je za alternativni centar za azilante, zbog preopterećenosti smeštaja u Banji Koviljači. Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji potpisanom između
Komesarijata za izbeglice Srbije i Crvenog krsta Beograd, grupa od 100 državljana Avganistana, Pakistana, Somalije, Irana i Iraka boraviće privremeno, najduže godinu dana, u Bogovađi.

O azilantima brinu Komesarijat za izbeglice, Centar za azilante i Odeljenje za strance MUP-a Srbije. Na sastanku u Lajkovcu, održanom povodom dolaska azilanata, predstavnik Komesarijata za izbeglice Ivan Gerginov istakao je da
Lajkovčani ne treba da brinu zbog boravka azilanata, koji "uglavnom beže od ratnih strahota u svojim zemljama, nisu incidentni i nisu im potrebni sukobi sa domicilnim stanovništvom ili policijom".

Načelnik Opštinske uprave u Lajkovacu, Živorad Bojičić je konstatovao da su u pitanju međunarodne obaveze Srbije, te da javnost nije bila obaveštena zbog čega se stvorila "nepotrebna tenzija i nepoverenje". Dodao je da Lajkovčani saučestvuju sa tim ljudima u njihovim nedaćama i žiteljima Bogovađe i okolnih sela poručio da "nema razloga za brigu".

O boravku azilanata u Bogovađi brinuće i osmoro Lajkovčana, koji su, za sada na određeno vreme, angažovani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

2024 © - Vesti online