Petak 24.06.2011.
16:08
Beta

Prva žena osuđena za genocid

Doživotna robija zbog genocida u Ruandi
 

Polin Niramasuhuko prva je žena osuđena u u Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene u Ruandi za krivično delo genocid. Ona je proglašen kriviom, zajedno sa svojim sinom i četiri bivša runadska zvaničnika, posle 10 godina suđenja.


Tokom masakra 1994. godine u Ruandi je ubijeno oko 800.000 etničkih Tutsa i umerenih Huta.
 

Niramasuhuko, koja je bila minstar za razvoj porodice, bila je okrivljena da je naređivala i pružala pomoć u masakrima u svojoj kući okrugu Butare u južnoj Ruandi.
Tužioci Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, sa sedištem u tanzanijskom gradu Arushi, optužili su je da je učestvovala u donošenju vladine odluke da se stvore milicije širom zemlje.  Njihova misija je bila da zbrišu Tutse s lica zemlje što je moguće brže.
 

Zajedno sa svojim sinom, Arsen Šalom Ntahobali, koji je bio u svojim ranim 20-tim godinama u to vreme, ona je optužena za organizovanje otmice i silovanja žena i devojčica iz plemena Tutsi.  Ntahobali je takođe proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor.

Četiri lokalna zvaničnicka dobila su između 25 godina i doživotnog zatvora. Dopisnik BBC iz istočne Afrike izveštava da Niramasuhuko nije pokazala emocije prilikom izricanja presude. Proglašena je krivom po sedam od 11 tačaka optužnice. Niramasuhuko je sve tačke optužnice negirala.
 

Dopisnik BBC podseća da, iako je ona bila jedina žena na suđenju za genocid pred Međunaodnim krivičnim sudom, u sudovima u Ruandi do sada su mnoge žene osuđene za genocid.

Dve časne sestre proglašene su krivima za učešće u genocidu pred sudom u Belgiji.

2024 © - Vesti online