Petak 24.06.2011.
08:12
Večernje novosti

Turci preuzimaju “Jat“?

Prema pisanju ovog lista, početkom jula u Beogradu trebalo bi da bude održan sastanak sa predstavnicima “Turkiš erlajnsa“ o eventualnom strateškom partnerstvu u formiranju zajedničke aviokompanije, koja će ubuduće imati status srpskog nacionalnog avioprevoznika.

Sa Turcima pravimo novog nacionalnog avioprevoznika?

Kako nezvanično saznaju “Novosti“, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić uputio je u četvrtak dopis turskoj aviokompaniji i pozvao njene predstavnike na razgovore. Na tom sastanku srpska strana očekuje od turske strane da se izjasni da li je zainteresovana za strateško partnerstvo ili ne.


Ministar Mrkonjić je u pismu obavestio “Turkiš erlajns“ o namerama Vlade Srbije u rešavanju pitanja “Jat ervejza“ i formiranju nove kompanije.


Kako se navodi u dopisu, nova aviokompanija neće biti opterećena obavezama „Jat ervejza“ i biće formirana zajedničkim ulaganjem države i strateškog partnera.
Inače, Vlada Srbije još nije donela odluka kada će raspisati tender za izbor strateškog partnera.


S obzirom na poziv koji je upućen “Turkiš erlajnsu“, može se očekivati da tender bude raspisan već u drugoj polovini jula.


Kao zainteresovana strana, odnosno potencijalni strateški partner, sve više pominje se i ruski “Aeroflot“. Prema planu Vlade Srbije, nova nacionalna aviokompanija trebalo bi da počne sa radom naredne godine.

2024 © - Vesti online