Petak 24.06.2011.
02:17
Beta

Tomica i Vukajlovićeva negiraju optužbe

RZZO je krajem 2009. sklopio ugovor sa “Jugohemijom“, uvoznikom “Novartisove“ vakcine, čija cena je bila osam evra po dozi, dok je u isto vreme farmaceutska kompanija “Glakso Smit Klajn“ nudila vakcine po ceni od 4,5 evra, ali nije učestvovala na tenderu.

Odluku o vakcinama donela cela Vlada: Tomica Milosavljević

Milosavljević je “Danasu“ rekao da je “Glakso Smit Klajn“ ponudila niže cene vakcine u odnosu na “Novartis“, ali i drugačije rokove isporuke.

Prema rečima bivšeg ministra, Vlada je posle rasprave donela preliminarnu odluku da pristupi nabavci vakcina od oba proizvođača, "jer je epidemiološka situacija bila takva, a stručnjaci su insistirali da svaki građanin treba da bude vakcinisan" i da je Srbiji potrebno optimalno 7,5 miliona doza u narednom periodu.

"Tih dana se, međutim, pojavljuju neželjeni efekti vakcine GSK-a u svetu, i Vlada ponovnim razmatranjem donosi zaključak da odustane od kupovine dodatnih vakcina od GSK-a i usvaja preporuku RZZO da zaključi ugovor o nabavci tri miliona doza ’Novartisove’ vakcine, a da se plaćanje obavi sredstvima budžeta", rekao je Milosavljević.

Bivši ministar zdravlja je naveo i da su članovi vladine radne grupe za pregovore sa GSK-om bili on i ministri Žarko Obradović i Milan Marković.

Podsetimo, policijska istraga je utvrdila da je država samo na uvozu vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. oštećena za najmanje 1,6 miliona evra.

“Nema osnova za pokretanje postupka“


Svetlana Vukajlović je rekla da je nabavka vakcina bila u skladu sa zakonom i da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala nema osnova za pokretanje postupka.

 

Sve po zakonu: Svetlana Vukajlović

List je preneo da ona nije želela da komentariše činjenicu da je Srbija krajem 2009. platila skoro duplo skuplje vakcinu protiv gripa nego što je morala uzimajući u obzir ponudu Glakso Smit Klajn.


"Ponavljam, sve je rađeno u skladu sa zakonom, što je potvrdio i novi direktor RZZO Aleksandar Vuksanović. Za sve postoje izveštaji i zaključci Vlade Srbije. Nemam šta da dodam, niti bilo kakvu potrebu da se branim", rekla je ona.

2024 © - Vesti online