Četvrtak 23.06.2011.
19:21
Vestionline

Parastos žrtvama logora Jadovno

Jadovno

U Banjaluci će se 24. i 25. juna održati Međunarodna konferencija o ustaškim logorima Jadovno i Gospić, na kojoj će domaći i strani eksperti za genocid govoriti o zločinima koji su tokom Drugog svetskog rata počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ovo je prva međunarodna konferencija na kojoj će biti održano pet sesija na kojima će referate podneti arhimandrit Jovan, koordinator Odbora za Jasenovac pri Svetom sinodu SPC, istoričari Ljiljana Radonić, Aleksandar Nećak, Ivan Čerešnješ, Efraim Zurof i Dragan Šućur.

Referate će podneti i međunarodni eksperti iz Izraela, Rusije, Italije, Austrije i Srbije. Za samo 132 dana sa područja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u
logore Gospić-Jadovno-Pag dovedeno je 42.246 muškaraca, žena i dece
od kojih je ubijeno 40.123.

Navodi se da je među žrtvama bilo 38.010 Srba, 1.999 Jevreja i 88 Hrvata. U nedelju će nad jamama u Jadovnu biti služen parastos žrtvama tog logora i održan skup povodom obeležavanja Dana sećanja na Jadovno i sedam decenija od stradanja.

Skupu će prisustvovati predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović, kao i predsednik Republike Sepske (RS) Milorad Dodik.

2024 © - Vesti online