Četvrtak 23.06.2011.
16:13
Beta

"Nemci ne uslovljavaju priznanjem Kosova"

Božidar Đelić

Đelić je novinarima u Beogradu rekao da je zvanična pozicija Nemačke da "oni priželjkuju rešenje za Kosovo i Metohiju, a da je sa druge strane poznata pozicija Beograda da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

"Srbija zna da pitanje Kosova moramo rešiti pre ulaska u EU, a sa druge strane to rešenje ne može biti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", rekao je potpredsednik vlade.

Na pitanje kako komentariše to što nemački poslanici daju različite izjave tokom zvaničnih i neformalnih susreta, Đelić je rekao da "ni u Nemačkoj nema blanko ostavki i da ponekad poslanici imaju određene stavove koji se ne podudaraju sa zvaničnim stavovima zemlje".

"Nemačka ni na koji način ne traži priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Đelić.

Poslanici Bundestaga juče su u razgovoru sa novinarima i urednicima beogradskih redakcija rekli da početak pregovora o prijemu Srbije u EU neće biti ugrožen zahtevom za priznanje samoproglašene države Kosova, ali će do kraja tog procesa Srbija faktički morati da prizna nezavisnost da bi postala članica EU.

"Na kraju pregovora o priključenju faktičko priznanje Kosova mora biti na stolu, a ako to izostane, nemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU", rekli su poslanici Bundestaga.

2024 © - Vesti online