Četvrtak 23.06.2011.
01:38
Večernje novosti

Nemačka ucenjuje: Priznajte Kosovo, pa onda možete u EU

Božidar Đelić sa nemačkim parlamentarcima
 

- Na kraju pregovora o priključenju, faktičko priznanje Kosova mora biti na stolu, a ako to izostane, nemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU - rekli su poslanici.


Njihov je stav da će pregovori o prijemu Srbije u EU početi i biti završeni i bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, koje jeste poželjno, ali u svakom slučaju moraju biti prihvaćena neka rešenja koja će značiti faktičko priznanje kosovske nezavisnosti.


Prema njihovim rečima, faktičko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumevalo bi, pored ostalog, prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama i to je ono što će Srbija do završetka pregovora o članstvu u EU morati da ispuni.
 

- Srbija će 15. decembra dobiti status kandidata, ali najverovatnije ne i datum za početak pregovora - poručili su nemački poslanici, navodeći da će proces pristupanja Srbije trajati najmanje osam godina, koliko je bilo potrebno i Hrvatskoj.
 

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji se sreo sa poslanicima Bundestaga, kaže za ”Novosti” da je i njima, kao i svim stranim zvaničnicima sa kojima razgovara, preneo dobro poznati stav Srbije:
 

- Nikada, ni eksplicitno ni implicitno, nećemo priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. Ni u samoj EU ne postoji jedinstven stav o kosovskom pitanju. Pet od 27 članica EU ne priznaje Kosovo.
 

Oglasio se i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas koji je rekao da u EU ne insistiraju na tome da Beograd prizna nezavisnost Kosova, već da se pronađe rešenje za život običnih ljudi.
 

- EU ne može imati interes da ponovo primi jednu zemlju koja ima nerešena teritorijalna pitanja. Na svojoj koži smo iskusili šta znače takvi problemi. Zbog toga tražimo praktično rešenje u korist ljudi na Kosovu.

2024 © - Vesti online