Sreda 22.06.2011.
12:41
Vestionline

Sve je spremno za 44. ''Rally Serbia''

U godini u kojoj Auto-moto savez Srbije obeležava devet decenija rada, najveće automobilsko sportsko takmičenje u Srbiji počeće u petak u 18 sati u centru Beograda, na Trgu republike.

''Reli Srbija'' bodovaće se za FIA evropski kup

Voziće se ukupno 15 specijalnih brzinskih ispita i to prvog dana na putevima Valjevo-Divčibare-Valjevo (specijani ispiti Rajković, Divčibare i Lastra) a drugog dana reli se vozi na području Beograda (specijalni ispiti Košutnjak, Lisović i Avala). Ukupna dužina itinerera je 565 kilometara, od čega su specijalni ispiti dužine 201 kilometar.

Ovogodišnje takmičenje boduje se za FIA Evropski kup-Istok, sa koeficijentom 10, FIA Trofej centralno evropske zone, reli Šampionat Bugarske i reli Šampionat Srbije, a učestvovaće 43 posade iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Italije i Poljske.

Takmičenje je počelo davne 1967. godine kada je u organizaciji Akademskog auto-moto kluba ''Akademac” održan prvi YU Reli. Od 1988. godine organizaciju ovog takmičenja preuzima Auto-moto savez, koji YU Reli vodi veoma uspešno i dovodi ga do ocene 10, najvišeg koeficijenta u regionalnom šampionatu, da bi se od 2008. godine vozio pod imenom Serbia rally.

Tradiciju našeg relija stvarala su velika imena svetskog automobilizma kao što su šampioni Evrope - Pinto, Verini, Klajnt, Hirvonen... Veliki doprinos su dali i reli vozači sa ovih prostora Božić, Paliković, Kizmič, Vitman, Savić, Petrov, Kolev, Iliev, Jereb, Dončev ...

2024 © - Vesti online