Sreda 22.06.2011.
11:31 >> 15:57h
Vestionline

Putari "Nibens grupe" odblokirali ulice

 


Sekretar sindikata Preduzeća za puteve "Beograd" (PZP) Dejan Pantić izjavio je za beogradske agencije da je raskrsnica ulica Ustaničke i Kruševačke u Beogradu odblokirana oko 14:30 časova, dok su ostali putari do 15 sati oslobodili i ostale saobraćajnice u Novom Sadu (drumsko-železnički most preko Dunava u Novom Sadu, kao i puteve prema Temerinu, Zrenjaninu i Beočinu), Kragujevcu (ulaz u taj grad kod krsta), na Ibarskoj magistrali u Ljigu, Požarevačkom putu u Maloj Krsni, kao i put Niš-Aleksinac.

Pantić je rekao da će radnici preduzeća "Partizanski put" sutra organizovati protestnu šetnju od Agencije za privatizaciju do zgrade Vlade Srbije, a da ostali sindikati putara za sledeću sredu planiraju zbor ispred zgrade u Nemanjinoj 11.

Putari su danas organizovali proteste sa zahtevima da se preduzećima članovima "Nibens grupe" odblokiraju računi i da im se omogući nastavak radova na Koridorima 10 i 11.

Samostalni sindikat putara Srbije traži da se pomenutim preduzećima obezbede sredstva za obrtni kapital, energenti, rezervni delovi i drugo, sredstva za isplatu zaostalih zarada radnicima i da se raskinu kupoprodajni ugovori za pojedina od tih preduzeća u slučajevima kada su za to ispunjeni uslovi.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetku saopštilo je prošle nedelje da je u Vladi Srbije postignut dogovor o početku reorganizacije "Nibens grupe", čija će preduzeća nastaviti da rade na započetim poslovima kako bi bila u mogućnosti da isplate dugove zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi.

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz "Nibens grupacije", postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima radi finansijskog i operativnog restrukturiranja Grupe, koji podrazumeva i stvaranje uslova za deblokadu računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta koji će koordinirati rad grupacije, a čiji će zadatak biti održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz "Nibens grupacije", uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili FAM za 32 miliona evra, a trenutna blokada računa ove firme "teška" je 1,28 milijardi dinara.

2024 © - Vesti online