Četvrtak 23.06.2011.
08:00
Beta

Stiže električni zeleni "volvo"

Električni "volvo" C30 

"Volvo C30 Elektrik će biti isporučivan lizing kupcima širom Evrope, najpre onima u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj. Još od jeseni 2010. godine sprovođena su testiranja na floti od 50 automobila, najčešće interno, unutar Volvo Car korporacije.

Pored toga, "Volvo C30 Elektrik" je bio i učesnik "One Tonne Life" projekta u kojem je jedna odabrana švedska porodica morala da živi ekološki inteligentno i efikasno u razdoblju od 6 meseci. Do 2012. planira se proizvodnja 250 primeraka ovog modela, a možda i više, ukoliko tržište pokaže povećan interes.

Zeleni motor ugrađuje se u Švedskoj

"Volvo C30 Elektrik" se proizvodi na uobičajenoj proizvodnoj traci u Gentu (Belgija), a zatim se transportuje u Geteborg (Švedska) na ugradnju motora, akumulatora i druge potrebne elektronike. Baterija se ugrađuje na mestu običnog benzinskog motora i u posebnom odeljku u centralnom tunelu.

Kao rezultat toga, odeljak za prtljag je nepromenjen kao kod običnih modela. Automobil se dopunjava energijom preko obične električne utičnice. Kompletna dopuna traje sedam sati, a autonomija vožnje iznosi do 150 kilometara uz pun akumulator. Najveća brzina je 130 km/h, a automobilu su potrebne 4 sekunde da ubrza od 0-50 km/h.

Projekt "C30 Elektrik" deo je ambiciozne Volvo strategije "elektrifikacije" vozila koja će biti sprovedena tokom narednih godina. Ovaj automobil je do sada zavredeo vrlo značajan publicitet na međunarodnoj sceni.

2024 © - Vesti online