Sreda 22.06.2011.
02:53
Beta

Papandreu "preživeo", Vlada opstala

Demonstracije ispred zgrade Parlamenta u Atini
 

Premijer Jorgos Papandreu tražio je glasanje o poverenju vladi kako bi rešio problem nezadovoljstva među svojim socijalistima i dobio podršku za dodatne mere štednje neophodne za izlazak Grčke iz dužničke krize.


Vođa opozicione konzervativne Nove demokatije Antonis Samaras rekao je da program štednje koji bi zemlju trebalo da izvuče iz dužničke krize, neće funkcionisati i da se o njemnu opet mora pregovarati.
 

Na Samarasa je iz Evropske unije vršen pritisak da podrži mere štednje, ali je on poručio da neće podržati "grešku" i da "program štednje prosto neće raditi". Papandreu je prošle nedelje izvršio rekonstrukciju vlade i zamenio ministra finansija kako bi ublažio nezadovoljstvo među vladajućim socijalistima.
 

Novi minisar finansija Evangelos Venizelos obećao je da će parlament usvojiti nepopularne mere štednje do kraja juna kako bi se Grčka povinovala zahtevu EU da bi zauzvrat dobila sledeću ratu zajma za izlazak iz krize.
 

Grčki parlament bi sledeće nedelje trebalo da glasa o rezovima u budžetu u vrednosti od 28 milijardi evra. Iz Atine je poručeno da neće moći da isplati svoje obaveze ako ne dobije ratu pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 12 milijardi evra.
 

Podrška Papandreu u Grčkoj je znatno smanjena posle poslednjih mera štednje - socijalsiti sada imaju podršku 20,1 odsto građana, dok rivalni konzervativci imaju 21 odsto.
 

Oko 7.000 demonstranata se okupilo ispred parlamenta gde su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a već drugi dan za redom vlada nestašica struje zbog štrajka sindikata električara.

2024 © - Vesti online