Sreda 22.06.2011.
02:14
Večernje novosti

Sajt Skupštine koštao 59.000 evra

Amerikanci poklonili sajt Skupštini Srbije
 

Parlament se tako kreativno ”razmahnuo”. To su poželeli i u pojedinim resorima, iako nisu obezbedili pomoć prijatelja, već su novcem iz kase ministarstava naručili skupe sajtove.
 

Tako je procurelo da je sajt ”Očistimo Srbiju”, koji je pod kapom ministra Olivera Dulića, plaćen 25.000 evra, dok je nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević za veb-prezentaciju namenio čak 38.000 evra. Uz to, Dulićev sajt odmah su oborili hakeri, dok je Milosavljevićev dugo čekao da proradi.


U više firmi, specijalizovanih za ovaj posao, list je dobio slične odgovore: izrada sajta košta od nekoliko stotina do više desetina hiljada evra, u zavisnosti od potrebe klijenta. Vrlo solidna prezentacija, koja sadrži nekoliko stotina stranica, ankete, foto-galeriju, video-zapise, pa i verziju za mobilne telefone, može da se napravi i za desetak hiljada evra.
 

Državne institucije, inače, potpuno besplatno mogu da dobiju sajt, jer za to postoji posebna služba. Pri Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, radi 50 ljudi sposobnih da urade sajtove.

Ove godine je za njihov rad, nabavku kompjutera i druge opreme, izdvojeno oko 25 miliona dinara.
 

- Preko nas se sada obavlja kompletna internet-komunikacija 70 institucija: predsednika države, Vlade, ministarstava i uprava. Kod nas su serveri zaštićeni - objašnjava Novica Antić, direktor Uprave koja raspolaže sistemom zaštite, čije trogodišnje korišćenje košta 13 miliona dinara.
 

Kako "Novosti" saznaju u Upravi poslednjih godina im se nijedno ministarstvo nije obraćalo sa zahtevom da im urade sajt. Oni ističu da su u mogućnosti da naprave jednostavnije prezentacije, pa veruju da se zato obraćaju firmama.


Stručnjaci Uprave su, ipak, dosad postavili sajtove Državnog veća tužilaštva, Kancelarije nacionalnog saveta za decentralizaciju, Saveta za osobe za invaliditetom, završavaju sajt Kancelarije za saradnju s Hagom... Naravno, sve besplatno.

2024 © - Vesti online