Utorak 21.06.2011.
23:34
Beta

Ban Ki Mun ponovo generalni sekretar UN

Ban Ki Mun
 

Drugi mandat Ban Ki Muna kao generalnog sekretara UN počinje 1. januara, pošto je za njega danas glasalo svih 192 članica UN. Generalni sekretar se založio da će nastaviti da prevodi svetsku organizaciju kao "graditelj mostova" u vreme globalnih promena.


Ban Ki Mun, koji je ranije ovog meseca najavio da želi drugi mandat, nije imao rivala, a preporuku Saveta bezbednosti je dobio prošlog petka, pošto je i na tom telu dobio jednoglasnu podršku.


"U složenom, teškom međunarodnom okruženju, ojačali ste ulogu i vidljivost UN usvajajući reformske mere, pokretajući uzbudljive, inovativne incijative, i verno i uporno zalažući se za ljudska prava, vladavinu zakona i druge vrednosti ukorenjene u našoj povelji", rekao je predsedavajući Generalnom skupštinom Džozef Deis.

Hvaljen zbog klime, kritikovan zbog Kine i Rusije

Pored ocena da nema harizmu, Ban je kritikovan što nije osudio kršenje ljudskih prava u moćnim zemljama poput Kine i Rusije. S druge strane, on je hvaljen zbog posvećenosti borbi protiv klimatskih promena, nuklearnom razoružanju i unapređenju prava žena, kao i zbog podrške demokratskim pokretima na severu Afrike i Bliskom istoku i vojne intervencije u Obali Slonovače i Libiji.

2024 © - Vesti online