Utorak 21.06.2011.
21:04
Vestionline

Zukorlić: Čeda nije trebalo da ide u Rijaset

Muamer Zukorlić
 

Zukorlićeva opcija islamske zajednice ne priznaje postojanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije, a porodicu nekadašnjeg beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića smtra "poslušnicima vlasti".


Inače, jedina džamija u Beogradu, Bajrakli džamija je jedno od dva sedišta Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis ul ulema Adem Zilkić.


"Porodica Jusufspahić je već duže vreme privatno uzurpirala Bajrakli džamiju i učesnik je pokušaja razbijanja Islamske zajednice. Poznato je da je ova porodica proteklih decenija služila svim beogrdskim režimima, pa i onim totalitarnim, uglavnom, na uštrb islama i muslimana. Svaku kolaboraciju sa ovom porodicom smatramo negativnim činom prema Islamskoj zajednici", navedeno je u saopštenju Mešihata.


U Mešihatu smtraju da pitanje muslimanskog groblja u Beogradu treba hitno rešavati, ali isključivo s predstavnicima "legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji". Zukorlićeva opcija smatra da je ovaj čin u direktnoj suprotnosti sa porukama koje su, kako se navodi, ranije dolazile od LDP-a.


Ovakvo ponašanje LDP-a, kako se navodi u saopštenju, ostavlja Mešihat u uverenju da i "nedavna izjava lidera te stranke Čedomira Jovanovića podseća na ponašanje Rasima Ljajića od pre nekoliko godina koji je javno podržavao Islamsku zajednicu, a paraleno koketirao s porodicom Jusufspać i drugim pripadnima parareligijske tvorevine".


Ukazuje se i da ovakva poruka LDP-a navodi na zaključak da politički subjekti u Beogradu Islamsku zajednicu i muslimane tretiraju isključivo kao "matrijal dnevno-političkih interesa".


Ovo je za relativno kratko vreme drugi protest Mešihata upućen na račun LDP-a i njenog lidera Čedomira Jovanovića. Do tada su Zukorlić i Jovanović imali veoma dobru saradnju, a LDP je podržala Bošnjačku kulturnu zajednicu, koju je na prošlogodišnjim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, predvodio Zukorlić.

2024 © - Vesti online