Utorak 21.06.2011.
17:39
Vestionline

"Amfilohiju je mesto u Hagu"

Mitropolit Amfilohije

"Članstvo u Svetom sinodu SPC mu je isteklo (Amfilohiju). A što se tiče približavanja Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, izgubio je svaku mogućnost svojim negatorskim odnosom prema CPC, crnogorskim vernicima, Crnogorcima, Crnoj Gori i njenim vrednostima i atributima, kao i svojom ratnohuškačkom i političkom aktivnošću i misijom zbog koje mu buduća adresa treba biti na sudu za ratne zločine u Hagu, a ne u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Mihailo u intervjuu provladinoj "Pobjedi".

Kao jedino rešenje za Crnu Goru, Mihailo vidi, kako kaže, u egzistenciji svete, autokefalne CPC kao matične tradicionalne crkve države Crne Gore, čiji će hramovi biti otvoreni za sve hrišćane.

Samozvani vladika CPC, koja je u policiji registrovana kao nevladina organizacija, tvrdi i da mu se na desetine sveštenika Srpske pravoslavne crkve nude da pređu u tu nevladinu organizaciju, ali da im se, kako kaže, ne može ukazati poverenje.

Što se odnosa države prema MCP tiče, policija je nedavno pretresala pravoslavne crkve i manastire pod jurisdikcijom MCP, privodeći sveštenike i monahe koji nisu imali uredne boravišne dozvole.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da su sveštenici i monasi, koji nisu državljani Crne Gore, uredno od policije tražili privremene boravišne dozvole, ali su ti njihovi zahtevi bez obrazloženja odbijani.

Crnogorski mediji su od MUP-a zatražili objašnjenje te situacije i do danas nisu dobili odgovor.

Tome je prethodila prekršajna prijava protiv mitropolita Amfilohija koja ga tereti za govor mržnje zato jer se na Badnje veče u Baru po ko zna koji put, usprotivio rušenju crkve Svete Trojice na Rumiji. Ročište tim povodom biće održano 23. juna u Podgorici.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje Crnongorsku pravoslavnu crkvu, kao ni pravoslavne crkve širom sveta, jer je smatraju raskoklničkom, nekanonskom organizacijom.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je sinoć u Podgorici da je autokefalnost svake mitropolije moguća, pa i Mitropolije crnogorsko primorske, ako se za to dobije saglasnost matične Crkve i svih pomesnih crkava. On, međuitm, nijednom rečju nije pomenuto bilo kakvo "približavanje" raskolničkoj CPC.

2024 © - Vesti online