Utorak 21.06.2011.
15:45
Beta

"Ejmi je boginja, a Ceca samo pevačica"

Ejmi u pokušaju da se održi na nogama i peva u isto vreme

Ivačković, dugogodišnji rok novinar, muzičar i menadžer, možda je najpoznatiji kao čovek koji je u Srbiju doveo "Roling stounse", i koji je o njima napisao knjigu "Umetnost pobune". U toj knjizi su posebno mesto zauzeli ekscesi "Roling stounsa", njihovi problemi sa zakonom, drogom i alkoholom.

Prema rečima Ivačkovića, mlada Ejmi Vajnhaus (27), koja se posle katastrofalnog koncerta u Beogradu na početku svoje evropske turneje suočila sa lavinom negativnih reakcija u Srbiji i u svetu, "možda je najnetipičnija pojava na današnjoj muzičkoj sceni".

"Prvo, ona je rođena pevačica, što se u naše vreme zaista retko viđa. Drugo, ona nema nikakvog osećaja za odgovornost prema bilo kome, što je u eri visokog profesionalizma nezamislivo. Beogradska publika je, nažalost, imala prilike da se uveri samo u ovu drugu stvar", rekao je Ivačković.

Ejmi: Sjajan umetnik ali ne dovoljno jaka

"Postoje umetnici", kaže Ivačković, "koji su sposobni da budu sjajni na sceni uprkos drogi i alkoholu ili da, čak, drogu i alkohol upotrebe kao benzin na putu do izuzetnih umetničkih dimenzija koje ne bi mogli da dohvate u treznom stanju".

Prema njegovim rečima, "treba se, na primer, setiti albuma i koncerata 'Roling stounsa' ili Dejvida Bouvija iz sedamdesetih". "Albumi su bili remek-dela, koncerti su bili očaravajući, mada su se i u studiju i u bekstejdžu nalazile naslage heroina i kokaina nalik na Himalaje. Ejmi Vajnhaus, koliko god bila izuzetna, nije taj kapacitet. Pod drogom i alkoholom, ona nije u stanju da uradi ništa osim da prevari publiku i izazove bes, podsmeh i sažaljenje", izjavio je Ivačković.

Slično mišljenje izneo je i muzičar Rambo Amadeus na svom Fejsbuk profilu. "Svi koji su bili na koncertu Eme Vinarije u Beogradu i 'razočarali se' njenim nastupom, pokazuju ozbiljno nepoznavanje istorije savremene muzike i provincijalizam u ukusu. Valjda su navikli na hiperaktivne turbo folk protagoniste koji vole 'pošteno da odrade svoj posao'. Ejmi, samo teraj po svome, sad si mi još milija", napisao je Rambo.

Englesku pevačicu podržala je i dramaturškinja Biljana Srbljanović. "Ama, šta ste hteli? 'Dobro veče Beograde, idemooo, ruke gore?! Jel' bi vam to bio 'nastup'?". 

"Kao prvo, Ejmi Vajnhaus nije pevačica. Svetlana je pevačica. I kod nje je, na ispraćaju za mardelj, publika sto posto bila 'ispoštovana'. Ejmi je, naprotiv, boginja, biće iz svemira, što posrće pod teretom života, a Beograd, nažalost, nije razumeo da je prisustvovao dirljivom trenutku istorije", napisala je Biljana Srbljanović na sajtu Peščanika.


Ejmi Vajnhaus je u subotu uveče nastupila u Beogradu pred 20.000 ljudi ali je jedva uspevala da stoji na nogama, nije mogla da pusti glas, zaboravljala je tekstove sopstvenih pesama. Nedelju dana pred beogradski koncert izašla je iz rehabilitacionog centra. Posle debakla u Beogradu, Ejmi Vajnhaus je otkazala nekoliko narednih koncerata na turneji.

2024 © - Vesti online