Utorak 21.06.2011.
08:35
Blic

Kako je "Diskaveri" video most na Adi

Deni Forester objašnjava čudo od asimetričnog mosta

Forster, koji je inače arhitekta sa Harvarda, opisao je most na Adi kao pravo tehnološko čudo i verovatno najveći projekat ikada u istoriji Srbije. On je u epizodi o mostu preko reke Save proveo gledaoce kroz proces njegove izgradnje i do detalja prikazao obeležja mosta koja oduzimaju dah.
Na početku emisije Forster upoznaje gledaoce sa Beogradom i Srbijom, opisujući raspad stare Jugoslavije i period NATO bombardovanja, naglašavajući da "uprkos nasilnoj prošlosti, posle 11 godina od bombardovanja, Beograd ima najbržu rastuću ekonomiju u celoj Evropi".


Most koji Srbija gradi Forster naziva revolucionarnim u gradnji mostova, s obzirom na to da je prvi put u istorji ovoliki most zamišljeno da nosi samo jedan stub koji će ujedno biti i najveći most na svetu sa jednim pilonom.

U drugom delu emisije, Forster upoznaje gledaoce sa radnicima, opasnim poslovima i samim postupkom izgradnje mosta. U trećem i poslednjem delu, Forster podseća na činjenice o mostu (dužina, visina, težina....) kao i na to da njegova izgradnja predstavlja najveći arhitektonski projekat u Evropi koji u Srbiju dovodi stotine radnika iz regiona nekad zahvaćenih ratom. 

O ovim tehničkim detaljima i zanimljivostima mosta preko Ade srpska šira javnost malo zna jer se su se mediji, kao i političke, partije više bavili time koliko most košta, da li je mogao biti manji i jeftiniji i da li nam je uopšte takav potreban. 

2024 © - Vesti online