Utorak 21.06.2011.
13:04
J. L. Petković - Vesti

Već dve decenije u privremenom smeštaju

 

Dok je svoja prava ostvarilo gotovo 98 odsto izbeglih iz BiH, za više od 500.000 Srba iz Hrvatske to je još san.

Izuzetno ugroženo
45.000 izbeglica


- U četiri zemlje regiona više od 73.000 izbeglica živi ispod granice siromaštva, a procene govore da bi za njihovo zbrinjavanje bilo potrebno između 500 i 600 miliona evra - izjavio je šef kancelarije UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arbodela. Srbija ima najveći broj izuzetno ugroženih izbeglica, čak 45.000, a procene govore da je za njihovo zbrinjavanje potrebno između 300 i 350 miliona evra.

- Proces pomirenja i ponovnog uspostavljanja poverenja između Srbije i Hrvatske ne treba da ide preko leđa izbeglica. Mi jesmo za pomirenje, ali uz ostvarenje svih naših prava - poručio je Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.

On podseća da je Koalicija od Evropske unije tražila da ne zatvori pregovore sa Zagrebom pre nego što se ispoštuju prava izbeglica.

- Da smo imali podršku Vlade Srbije i našeg predsednika, verujem da bismo u ovoj akciji i uspeli. Međutim, tek danas smo razgovarali sa potpredsednikom Vlade Jovanom Krkobabićem, koga smo upoznali s našim predlogom rezolucije o poštovanju ljudskih prava, kojim tražimo zaštitu prognanih - kazao je Linta.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić podsetio je da je u kolektivnim izbegličkim centrima bilo smešteno oko 6.000 ljudi, a taj broj smanjen je za oko 2.000. Međutim, do kraja godine planira se zatvaranje 15 centara. On za narednu godinu najavljuje međunarodnu donatorsku konferenciju koja bi mogla da pomogne velikom broju porodica koje nisu uspele da ostvare svoja prava u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online