Ponedeljak 14.12.2009.
12:00
D. Đorđević - Vesti

Uranijum pogađa i nerođenu decu

Bolest sa brda: Pljačkovica puna radijacije

- Ono što brine je da je broj dece rođene sa deformitetima povećan u Vranju tri puta. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 2001. do 2005. u proseku je godišnje registrovano dvadesetak ovakvih slučajeva, 2007. bilo ih je 64, a prošle godine rođeno je čak 73 dece sa deformitetom. Iz tih razloga trebalo bi ići do kraja u otkrivanju istine o tome da li smo stvarno ozračeni, ili ne - navodi dr Eržika Antić, direktor vranjskog Zavoda za javno zdravlje.


Tačan broj metaka koje je NATO ispalio na repetitor se ne zna, mada se pretpostavlja da ih je bilo više od hiljadu, a stručnjaci Instituta Vinča, koji su obavili dekontaminaciju, izvadili su, kako je svojevremeno saopšteno, svega pedesetak komada.


Da bi se utvrdila prava istina, grad Vranje je podneo zahtev japanskoj ambasadi u Beogradu za donaciju instrumenta za merenje radioaktivnosti, vrednosti od 60.000 do 80.000 evra.


- Japanci zbog Hirošime i Nagasakija imaju najpreciznija saznanja o dejstvu osiromašenog uranijuma i njegove posledice po ljudsko zdravlje - kaže Antićeva.

Ispitivanje, pa zaključak


Antićeva ističe da u poslednjih deset godina postoji trend porasta broja novorođene dece sa nekim oblikom deformiteta.
- I pored ovakvih statistika ipak se ne može reći da je dejstvo osiromašenog uranijuma sa obližnje planine Pljačkovica jedini uzrok tog povećanja. Takav zaključak bi mogao da se donese tek nakon ispitivanja zdravstvenog stanja stanovništva na uzorku od 2.500 ljudi, a nakon četiri godine praćenja njihovog zdravstvenog stanja - tvrdi Antićeva.

2024 © - Vesti online