Ponedeljak 20.06.2011.
22:41
Beta

Feliks Romulijanu zaštitio Unesko

Feliks Romulijana
 

Istočna kapija carske palate Romulijana, koja je 2007. godine upisana na Uneskovu Listu svetske prirodne i kulturne baštine, predstavlja jedinstveni primer tradicionalne rimske arhitekture iz perioda druge tetrarhije.

Između 2009. i 2011. godine izvršena su arheološka istraživanja južne kule starijeg utvrđenja i na prostoru između kula oba utvrđenja, i tom prilikom se došlo do vrlo interesantnih pokretnih nalaza koji rasvetljavaju period između II i IV veka, kada je na teritoriji današnje Srbije rođeno 17 rimskih careva.

Restauriranu istočnu kapiju predstavili su inistar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

"Ministarstvo je uložilo 40 odsto sredstava, i uspeli smo na adekvatan način da stvorimo uslove za turističku i kulturnu privredu. Sledeće godine ćemo otvoriti dodatno renoviranu zapadnu kapiju i svih narednih godina ćemo pokazivati kako čuvamo i materijalno i nematerijalno nasleđe", rekao je Marković.

Projekat "Restauracija i konzervacija istočne kapije arheološkog nalazišta Romulijana" finansirali su i Nemačka, Narodni muzej Zaječar i grad Zaječar.

Ukupna vrednost izvršenih radova je 13,8 miliona dinara. Osnovni cilj konzervatorsko-restauratorskih radova je očuvanje i prezentacija otkrivenih građevina koje čine sklop istočne kapije palate.

Projektom su bili obuhvaćeni radovi na kulama i stupcima starijeg utvrđenja, kulama i luku iznad ulaza mlađeg utvrđenja i na popločavanju između kula. Time je glavni ulaz u palatu dobio nekadašnji sjaj i monumentalnost.

Obnovljena istočna kapija će, pre svega, poslužiti za turističku prezentaciju carske palate, jer će se priča o imperatoru Galeriju, koji je 311. godine doneo prvi edikt o toleranciji vera, i njegovoj majci Romuli, predstaviti na isti način kako je to rađeno pre 17 vekova, kroz velelepne zidine obnovljenog moćnog zdanja.

2024 © - Vesti online