Utorak 21.06.2011.
02:11
Beta

EU uvela sankcije Belorusiji

Aleksandar Lukašenko, predsednik Beloruije
 

Odluka je doneta na sastanku ministara spoljnih polsova EU u Luksemburgu, navodi se u saopštenju Unije. Sankcije se odnose na Lukašenkovog ekonomskog savetnika Vladimira Peftijeva, koji se smatra "privatnim bankarom predsednika", i na tri kompanije u njegovom vlasništvu, kao i na jednog sudiju i dvoje tužilaca.

"EU je upravo donela odluku o novim sankcijama protiv ljudi bliskih represivnom režimu u Minsku. Sve članice EU su se složile", rekao je šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Njegov kolega iz Poljske Radoslav Sikorski kazao je da su EU uvela embargo na trgovinu oružjem, kao i da je zamrzla sredstva "kompanija koje finansiraju Lukašenka". "Beloruski predsednik mora da izabere svoj put: ka demokratiji ili ka Hagu", dodao je Sikorski.

Unija je u maju već uvela zabranu izdavanja viza i zamrzavanje sredstava protiv 13 državljana Belorusije, uključujući neke sudije, povezane sa režimom i optužene za represiju nad opozicijom.

Današnje sankcije uvedene su u trenutku kad Belorusija prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu od Lukašenkovog dolaska na vlast 1994. godine.

2024 © - Vesti online