Ponedeljak 20.06.2011.
13:18
Vestionline

Balisti najveći neprijatelji Makedonije

"Balisti"

Škendija je prošle sezone po prvi put u istoriji kluba osvojila titulu u makedonskom prvenstvu. Klub iz Tetova je ubedljivo osvojio prvo mesto na tabeli nacionalnog prvenstva sa 72 boda, dok je drugoplasirani Metalurg sakupio 61. Ovaj klub igra na stadionu u Tetovu, kao i njihov gradski rival Teteks. Škendija je osnovana 1979. godine.

Trener Ćatip Osmani računa na igrački kadar sačinjen mahom od u Srbiji malo poznatih domaćih igrača koji su uglavnom izdanci omladinske škole Škendije.

Navijači Škendije koriste ime "balisti", a prošle sezone su često pravili nerede širom Makedonije. Pristalice Škendije su u oktobru prošle godine uoči utakmice 10. kola nacionalnog prvenstva sa Napretkom skinuli makedonsku zastavu sa jarbola pred igralištem u Kičevu, izgazili je i na njeno mesto postavili albansku zastavu.

Taj potez navijača Škendije, najverovatnije, bi ostao neprimećen da lokalni Albanci snimak celog događaja nisu postavili na "Jutjub". Nedugo zatim, intervenisala je policija i vratila makedonsku zastavu na jarbol. Policija je potom pokrenula istragu o ovom slučaju, a Fudbalski savez Makedonije zabranio je navijačima Škendije da putuju na gostovanja do kraja sezone.
 

Pristalice koje kao organizovana navijačka grupa prate fudbalere Škendije nadenule su sebi ime "balisti", pa albanskim kvislinzima koji su tokom Drugog svetskog rata počinile brojne zločine na Kosovu i Metohiji i zapadnoj Makedoniji.

2024 © - Vesti online