Ponedeljak 20.06.2011.
12:56

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

U Srbiji izdato 1.620 diplomatskih pasoša

Miroslav Markićević

- U Srbiji od svih sportista samo teniseri imaju pravo na te pasoše, ovi ostali, iako ih zaslužuju, nemaju. Bilo mi je krivo jer je to nepravda.


Zašto baš teniseri?
- Valjda zato što je Vuk Jeremić predsednik Udruženja teniskih profesionalaca. To je diskriminacija. Tražio sam da i drugi vrhunski sportisti poput fudbalera Nemanje Vidića i Dejana Stankovića, ali i plivači Milorad Čavić i Nađa Higl dobiju diplomatske pasoše.

I šta se dogodilo?
- Verovali ili ne, iako Vlada nerado odgovara na pitanja poslanika, ovog puta sam dobio odgovor. Doduše, nepotpun. Zvanično je u Srbiji izdato 1.620 diplomatskih pasoša, a najmanje poslanicima Skupštine.


Da li vam je odgovorio Vuk Jeremić?
- Ne, mada je trebalo da on odgovori. U potpisu stoji ime nekog meni nepoznatog čoveka iz njegovog ministarstva. Verovatno je ministar zauzet, igra tenis. Delom sam zadovoljan jer su posle ovoga obećali diplomatske pasoše i ostalim sportistima. A imam nameru da ponovo pitam pitanja na koja sada nisam dobio odgovor.


Ali više od polovine poslanika ih ipak ima...
- U manjem broju. O tome se piše valjda zato što se o poslanicima sve zna i šta jedu i piju, a kamoli ko ima kakve pasoše.


Imate li vi diplomatski pasoš?
- Ne. Iako sam član grupe prijateljstva sa Kubom, Rusijom i Francuskom, nemam. Valjda zato što se nikada nisam ni gurao da putujem.


Ipak, poslanicima je izdato više od 120 diplomatskih pasoša koje, kako sami priznaju, koriste u privatne svrhe...

- Trebalo bi da ih vraćaju u parlament po završetku putovanja, a koliko čujem to ne rade. Znam da se sa tim pasošem prelazi granica preko reda ako je gužva jer postoje VIP ulazi ili se lakše dobija policijska zaštita u stranoj zemlji.

Ko to kontroliše?
- Ni sam nisam siguran ko bi trebalo da kontroliše šta se radi sa tim pasošima. To je razlog što sam od Vlade tražio pravilnik o korišćenju ovih pasoša, ali na ovo pitanje je odgovor izostao.

2024 © - Vesti online