Ponedeljak 20.06.2011.
12:37
Beta

Beograd i Priština bez pisanih sporazuma

Kako piše list, EU je želela da izađe u susret zahtevima Beograda da se ne potpisuju sporazumi, već da se o postignutim dogovorima "formulišu izjave".

"Pošto EU i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu i kao subjekat koji može da potpiše sporazume, a sa druge strane Kosovo neće prihvatiti da u njegovo ime sporazum potpiše UNMIK, EU će na jednom papiru staviti pitanja oko kojih je dogovoreno rešenje, dok će se strane (Priština i Beograd) obavezati da ih ostvaruju", naveo je list.

Rukovanje, ali ne i potpisi: Borko Stefanović i Edita Tahiri

Neimenovane zapadne diplomate su za dnevnik rekli da je šefica prištinske delegacije Edita Tahiri mnogo spremnija da prihvati predloge, nego šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

"Često se dešava da gospođa Tahiri preuzima ličnu odgovornost, možda i imajući u vidu njenu politčku funkciju i bliskost s premijerom Tačijem, dok gospodin Stefanović, iako se ponaša vrlo konstruktivno, u najvećem broju slučajeva kaže da treba da se konsultuje s Beogradom pre nego što nešto prihvati", kazao je izvor dnevnika.

U EU smatraju da je sada vreme da se vide prvi rezultati dijaloga u nekim "manje problematičnim temama" što bi pomoglo Srbiji da na jesen dobije status kandidata za EU i da se otvori put da se što brže otvori pitanje statusa severa Kosmeta, mahom naseljenog Srbima.

Prilikom razmatranja tog pitanja, prema zapadnim diplomatama, treba poći od situacije na terenu, a ne od paketaa Martija Ahtisarija.

Na severu Kosmeta praktično ne deluju prištinske institucije, već institucije Srbije koje kosmetski Albanci nazivaju paralelnim strukturama.

2024 © - Vesti online