Ponedeljak 20.06.2011.
11:51
Beta

Ustaša Ašner nije doživeo suđenje

Ašner je na popisu deset najtraženijih ratnih zločinica s popisa Centra "Simona Viezental" iz Jerusalima, a prema navodima austrijske agencije APA, umro je još 14. juna u Karitasovom domu u Klagenfurtu.

Milivoj Ašner pred kraj svog života

Sud u Požegi optužio je Milivoja Ašnera 2005. za ratni zločin tokom 1941. i 1942. nad civilnim stanovništvom. Hrvatska je tražila njegovo izručenje iz Austrije, koja je to, međutim, odbila s obrazloženjem da zbog zdravstvenog stanja (teške demencije) nije u stanju da prati suđenje.

Mediji su ga 2008. slikali kako u društvu supruge šeta među navijačima Hrvatske u Klagenfurtu, pa je deo javnosti upozorio da je on sposoban za suđenje. Austrijsko pravosuđe, međutim, ni tada nije želelo da promeni svoju odluku i da ga izruči Hrvatskoj.

Ašner je rođen u Daruvaru, a tereti se za progone i deportacije stotina Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata dok je bio komandant ustaške policije u Požegi.

Posle rata, Ašner odlazi u Austriji i uzima novo ime, Georg Ašner. U Hrvatsku, u Požegu, vratio se 1992. ali se ponovo vratio u Klagenfurt 2004, nepunih godinu pre nego što je u Hrvatskoj protiv njega podignuta optužnica.

2024 © - Vesti online