Ponedeljak 20.06.2011.
09:16
Srna

Ameri i Albanci nam najveći neprijatelji

Zanimljivo je da epitet prijatelja nije zaslužila nijedna druga članica EU osim Grčke, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne pominju.

Vladimir Ilić iz beogradskog Centra za razvoj civilnog društva iznenađen je što se Sarajevo i Zagreb ne pojavljuju na vrhu liste neprijatelja Srba.

"Čini se da je došlo do normalizacije odnosa. Sa Hrvatskom smo ratovali četiri godine, ali smo živeli zajedno 45 godina", naveo je Ilić.

Srbi impresionirani napretkom Kine: Šangaj

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović kaže da su Rusija i Grčka aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama, kao na primer tokom bombardovanja, a interesantno je da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina.

Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, Stojanović pretpostavlja da je odabir Kine pre rezultat divljenja ekonomskom i spoljnopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanju u vodeću svetsku silu.

"Verujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji", dodaje Stojanović.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji zemlja koju Srbi opažaju kao prijateljsku, a da je priznala nezavisnost Kosmeta i obrnuto - ne postoji zemlja koja na neki način predstavlja pretnju po bezbednost, a da Kosovo nije priznala kao nezavisnu državu.

Beogradksi Istoričar Čedomir Antić kaže da je očigledno Kosmet odigrao važnu ulogu u deklarisanju građana Srbije ko su im prijateljske, a ko neprijateljske zemlje.

2024 © - Vesti online