Ponedeljak 20.06.2011.
15:06
J. L. Petković - Vesti

Spremaju hapšenje srpskih lidera

LAŽNE OPTUŽBE: Marko Jakšić i Milan Ivanović
 

Inače, i ranije su ovi pojedinci označavani vođama - "paralelnim srpskim strukturama kriminalnih grupa i huligana", i preprekom za sprovođenje vlasti u tom delu.

Višestruka igra


U dokumentu "Beograd jednom nogom na severu i otvorenim vratima u Briselu" govori se i o pristutnosti srpskih vlasti na severu Kosova, ali se kaže i da nisu sve institucije i grupacije pod komandom Beograda i da se često pojavljuju rivalstva među samim Srbima.
"Ipak, konstatacija je da je zvanični Beograd uvek prisutan na severu, i to zbog konkretnih i brojnih razloga. Igra zvaničnog Beograda na severu i oko severa je višestruka, koja s vremena na vreme ometa ili preti podelom, da bi se onda monopolisao statusom kvo", navodi se u izveštaju Iljbera Hise.

Na ove optužbe Igor Vojinović, profesor istorije na Univerzitetu Kosovska Mitrovica, kaže da su lažne i da nisu novost.

- Ovo je direktan poziv na našu likvidaciju! Ipak, ovi idioti i metalno zaostali Srbi koji rade za kvazidržavu pogrešno su informisali svoje šefove jer ja nisam lider Obraza, već narodnog pokreta Otadžbina. Ali, verujem da je njima otadžbina, obraz i otpor jedno te isto. I nije nama problem koordinator za sever Kosova Iljber Hisa, već Srbi koji kao prostitutke rade protiv svoje države i za nas koji smo lojalni Srbiji lažu da smo huligani i teroristi - kaže Vojinović.
 

Člana DSS-a Marka Jakšića optužbe nisu potresle jer su proizvod "nacionalne ostrašćenosti Iljbera Hise" koji je, kako kaže, "još u vreme pregovora u Beču bio neverovatan ekstremista".

- Tako da svima nama treba da imponuje da se demokratskim i političkim sredstvima borimo da sačuvamo KiM u sastavu Srbije, pa smo samim tim na meti političkih progona. Ne vidim razlog da me neko zbog toga privodi i hapsi jer bi po tome pola sveta koje nije priznalo državu Kosovo trebalo da bude uhapšeno. Bilo bi im bolje da hapse trgovce ljudskim organima - zaključuje Jakšić.

U izveštaju Iljbera Hisa takođe se navodi da "Vojinović generiše različite ultradesničarske organizacije koje, osim onih na Kosovu i Srbiji, uključuju slične grupe i iz Crne Gore". Dodaje se i da su pristalice vladike Artemija - predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović, funkcioner DSS-a Marko Jakšić, kao i drugi funkcioneri iz DSS-a, zajedno s pripadnicima ekstremnih desničarskih organizacija i huligana organizovali nasilje u februaru 2011, ispred ulaza u manastir Gračanica.

"Vojinović je viđen naoružan u manastiru Duboki Potok, u novembru 2010, kada je zajedno sa Artemijevim sledbenicima preuzeo kontrolu nad tamošnjim manastirom. Zbog tog događaja kosovska policija je sprovela istragu, ali tokom akcije hapšenja on je, pod vrlo čudnim okolnostima, uspeo da pobegne kroz prozor svog stana u Kosovskoj Mitrovici", piše u izveštaju.

2024 © - Vesti online