Ponedeljak 20.06.2011.
14:03
M. Jakšić - Vesti

Hrvatima kuće, Srbima cigle


 

Izmenama u Zakonu o područjima od posebne državne brige hrvatska država će Hrvatima izbeglim iz Bosne i Hercegovine pokloniti 4.000 otkupljenih srpskih kuća koje su dobili na privremeno korišćenje. Jednako će proći i hvatski branitelji. Njih 169 dobiće nazad novac koji im je uziman za iste takve kuće do 2005. godine. Za srpske povratnike dve su novosti - obnovu kuće dobiće oni koji do sada nisu tražili obnovu, kao i Srbi čija se uništena imovina nalazi izvan ratom obuhvaćenog područja.


Srbi koji su se vratili iz izbeglištva ili ozbiljnije razmišljaju o povratku ovakve zakonske promene smatraju diskriminatorskim jer su Hrvatima, prema njihovom mišljenju, dati maksimalni, a Srbima delimični ustupci. Hrvati su od države dobili na poklon najbolje srpske kuće sa svim propratnim objektima, a Srbi samo cigle za zidanje kuća bez parketa, farbanja, bilo iznutra ili spolja, bez nameštaja. Obnova njihovih objekata za smeštaj stoke, poljoprivrednih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije zakonom uopšte nije predviđena.

Nikola Sužnjević

- Srpski povratnici iz izbeglištva dovedeni su u situaciju da sami dovršavaju obnovljenu kuću ili sami grade ostale objekte, a žive od socijalne pomoći ili bedne penzije. Oni mlađi u takvim okolnostima ne mogu pokrenuti ni poljoprivednu proizvodnju. Treba li se onda čuditi što je povratak tako slab? - pitanje je koje u izjavi za "Vesti" postavlja Nikola Sužnjević, donedavni predsednik Veća srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.


Ako je država odlučila da bosanskim Hrvatima i braniteljima pokloni kuće, takođe je pitanje koje se može čuti među Srbima, zašto onda bivšim nosiocima stanarskog prava srpske nacionalnosti nije omogućila da barem po istoj ceni kakva je bila početkom 90-ih godina otkupe zamenske stanove.


U komentarima zakonskih promena se takođe kaže kako treba uzeti u obzir i činjenicu da će brojni bosanski Hrvati dobiti kuće na poklon, mada su pre toga prodali svoje obnovljene kuće u Bosni i Hercegovini.

- Hrvati nemaju ni posao ni zemlju, osim eventualno okućnice, a Srbi su bez posla i mehanizacije za obradu zemlje. I šta će se na kraju dogoditi? Stariji Srbi i Hrvati ostaće tamo gde se trenutno nalaze, a mladi će negde iseliti što se u poslednje vreme sve češće događa. Jednog dana u tim krajevima neće biti ni Srba ni Hrvata - upozorava Nikola Sužnjević.
 

Bez stana ostaje ko u njemu ne živi


Korisnici koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje gube to pravo ako neosnovano odbiju ponuđenu useljivu kuću ili stan u državnom vlasništvu. Osim toga, korisniku koji je ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje može se otkazati to pravo kad on i članovi njegove porodice prestanu da koriste kuću ili stan neprekidno u razdoblju dužem od šest meseci ili ga koriste na način kojim se njihovom krivicom nanosi šteta. Smatraće se da porodična kuća ili stan nisu korišćeni neprekidno kad stanar samo povremeno navraća u stan, kad celi stan daje na korišćenje podstanarima ili kad celi stan koristi osoba koja nije član porodice.

2024 © - Vesti online