Ponedeljak 20.06.2011.
06:38
Večernje novosti

Zakon o zaštiti potrošača - neupotrebljiv

Potrošač ima pravo na reklamaciju za svaku kupljenu robu
 

Kako ocenjuju u potrošačkim organizacijama, zakon je neupotrebljiv, jer ne postoje mehanizmi za njegovu primenu. Ovim udruženjima svakodnevno stižu mnogobrojne pritužbe građana koji se raspituju o mogućnostima reklamacije kupljene robe. Najveći broj žalbi upućuje se zbog lošeg kvaliteta tehničkih uređaja, nepoštovanja rokova isporuke nameštaja i računara, prekoračenja roka za popravku...
 

Zakonom nije dobro regulisana mogućnost vraćanja novca nezadovoljnom kupcu, pošto se prvo predviđa mogućnost otklanjanja kvara ili zamene proizvoda - kaže Petar Bogosaljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda. - Ipak, pozitivno je to što će garancija na kupljenu robu iznositi najmanje dve godine, što će doneti na tržište robu boljeg kvaliteta.
 

Bogosaljević dodaje da je novim propisima isključivanje Tržišne inspekcije bitno smanjilo zaštitu potrošača. Jer, potrošačke organizacije još nisu osposobljene da obavljaju svoju ulogu.
 

I Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, smatra da je stupanjem na snagu novog zakona smanjena ingerencija Tržišne inspekcije. Situacija je, kaže Vida, dosta nejasna, prebacuje se odgovornost s jednih na druge, preko leđa kupaca.
 

- Ako u zakonu stoji da je trgovac dužan da u roku od šest meseci bez dokazivanja popravi ili zameni neispravnu robu, a ako to nije moguće, da vrati novac, onda je to tako i nikako drugačije. Tu nema filozofiranja - ukazuje Vera Vida.

- Međutim, kada odete u prodavnicu i uložite prigovor, trgovac vam kaže da mu ne pada na pamet da kupljenu robu zameni ili vrati novac. Kada je, na primer, obuća u pitanju, u 90 odsto slučajeva "veštačenje" je uradio "Jugoinspekt" i reklamacija se ne uvažava.
 

U ovom vakuumu, kaže Vida, dok još zvanično ne postoje potrošačke organizacije koje štite interese kupaca, Tržišnoj inspekciji treba vratiti ovlašćenja koja je imala pre donošenja zakona. Treba ih postepeno ukidati, a organizacijama potrošača koje budu evidentirane kod Ministarstva trgovine prenositi neka ovlašćenja.
 

Međutim, nadležni se ne slažu sa primedbama predstavnika potrošača. U Ministarstvu trgovine ističu da je Zakon u punoj primeni, da štiti kupca i da je spektar potrošačkih prava gotovo isti kao u zemljama Evropske unije.

2021 © - Vesti online