Ponedeljak 14.12.2009.
01:52
Tanjug

Ivković: Svetsko prvenstvo će biti žestoko

"Mi smo u drugom šeširu i to je dobro. Međutim, dovoljno je pogledati imena reprezentacija iz trećeg, pa i četvrtog šešira, da bi shvatili koliko će turnir biti jak", rekao je Ivković.

U delegaciji Košarkaškog saveza Srbije na ceremoniji žreba u Istanbulu, pored Ivkovića, biće još predsednik KŠ Dragan Kapičić, tim menadžer repezentacije Miroslav Berić i predstavnik za medije KŠ Vladimir Sibinović.

Žreb grupa prvenstva sveta zakazan je za utorak, 15. decembra, u istanbulskom hotelu "Ciragan Palas Kempinski" od 10,30 časova po našem vremenu.

 "Jako je bitno da odlazak na ceremoniju žreba iskoristimo za ostvarivanje kontakata i da odmah posle žreba završimo formiranje programa pripremnih utakmica. Mi smo već potvrdili učešće na Akropolis kupu od 17. do 19. avgusta, i to bez obzira na ishod žreba. Želimo još da napravimo veliki turnir u Beogradskoj areni 21. i 22. avgusta, a imamo ponudu i za učešće na trodnevnom turniru od 12. do 15. avgusta u Mariboru", dodao je selektor "orlova" Dušan Ivković.

Šampionat sveta u Turskoj biće održan od 28. avgusta do 12. septembra 2010. godine, a gradovi domaćini su Ankara, Kajzeri, Istanbul i Izmir.

Osvajanjem srebrne medalje na Eurobasketu u Poljskoj, Srbija je izborila direktan plasman na planetarnu smotru. Pored naše reprezentacije, plasman su još obezbedili Angola, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Francuska, Grčka, Iran, Obala Slonovače, Jordan, Novi Zeland, Portoriko, Slovenija, Španija, SAD, Tunis i domaćin Turska.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) dodelila je specijalne pozivnice Nemačkoj, Libanu, Litvaniji i Rusiji. Sistem dodele pozivnica FIBA je uvela uoči SP 2006. godine, kada je jednu od njih dobila i selekcija tadašnje Srbije i Crne Gore. Pozivnice se dodeljuju timovima koji nisu uspeli da se kvalifikuju kroz kontinentalne šampionate.

Reprezentacije 24 države učesnice Svetskog prvenstva žrebom će biti rasporedjene u četiri grupe po šest ekipa. Posle takmičenja po grupama, četiri prvoplasirana tima iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, a potom se igra po klasičnom "nokaut" sistemu.

Reprezentacija Srbije nalazi se u drugom šeširu, zajedno sa Slovenijom, Francuskom i Turskom, što znači da ni sa jednom od ove tri ekipe neće biti zajedno u grupi.

Prvi šešir: SAD, Argentina, Španija, Grčka
Drugi šešir: Srbija, Slovenija, Francuska, Turska
Treći šešir: Brazil, Portoriko, Kanada, Australija
Četvrti šešir: Hrvatska, Rusija, Litvanija, Nemačka
Peti šešir: Novi Zeland, Kina, Iran, Angola
Šesti šešir: Jordan, Liban, Tunis, Obala Slonovače

2024 © - Vesti online