Nedelja 19.06.2011.
23:15
Vestionline

Severna liga postavila ultimatum Berluskoniju

Silvio Berluskoni
 

Bosi je istovremeno rekao da bi raspisivanje prevremenih izbora bio nesmotren poklon opoziciji, čime je prema oceni agencije AP, ukazao da Berluskoni može računati na njegovu podršku.

On je svoje zahteve izneo na godišnjem skupu Severne lige koji se s nestrapljenjem očekivao pošto je Berluskonijev politički opstanak doveden u pitanje porazima na nedavnim lokalnim izborima i refrendumu.

Berslukoniju je posle pada popularnosti i zbog seks skandala u kojem je doveden u vezu s maloletnicom, ali i ekonomskih problema, potrebna podrška Severne lige kako bi opstao na vlasti do kraja petogodišnjeg mandata 2013. godine.

Bosi je rekao da Berluskonijeva vlada može izdržati do kraja mandata, ali da mora ispuniti zahteve Lige, među kojima je preseljenje najmanje dva ministarstva iz Rima na sever Italije.

Severna liga se žali da vlada troši prihode s bogatog severa na nerazvijeni jug i centralizovanu birokratiju. Bosi se godinama zalagao za uvođenje federalnog sistema u Italiji.

Ta stranaka, poznata po izrazitoj antiimigracionoj politici, žestoko se protivi ratu u Libiji zbog bojazni od masovnog priliva izbeglica na italijanske obale, iako je većina od 20.000 izbeglica koji su u proteklim mesecima stigli u Italiju, poreklom iz Tunisa, a ne Libije.

2024 © - Vesti online