Nedelja 13.12.2009.
23:42
Tanjug

Na Kosovu glasalo 38 odsto birača

Izbori na Kosovu
 

Srbi su imali dva kandidata za predsednike opštine, u Štrpcu i Novom Brdu. Dok je u Novom Brdu, prema preliminarnim rezultatima, pobedio kandidat Demokratskog saveza Kosova, u Štrpcu je za predsednika opštine izabran kanidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić, osvojivši 4.255 glasova, što je 63 odsto od 6.703 izašla birača.

Tupim predmetima udaran po glavi

Mediji u Prištini prenose da je jedan aktivista Demokratske partije Kosova (DPK) dobio povrede glave od udaraca tupim predmetima u Gnjilanu, pošto se suprotstavio aktivistima Demokratskog saveza Kosova koji su hteli da iz neposredne blizine glasačkog mesta uklone poster sa likom kandidata DPK.

Po zatvaranju biračkih mesta neke stranke su saopštile svoje rezultate glasanja i u pojedinim opštinama najavile pobede svojih kandidata. Demokratska partija je najavila pobede u Mitrovici, Prizrenu i Kačaniku, Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je njen kandidat dobio najviše glasova u Peći i Suvoj Reci, dok je kandidat

Demokratskog saveza Kosova je pobedio u Istoku, Podujevu, Novom Brdu i Obiliću.

Tokom drugog kruga glasanja zabeleženo je više nepravilnosti, a u nekim slučajevima je intervenisala i policija. Predstavnik grupe nevladinih organizacija “Demokratija na delu“ Ismet Krueziu je kazao da je bilo dvostrukog glasanja, fizičkog prebijanja, reketiranja, punjenja glasačkih kutija, pokušaja glasanja u ime mrtvih, postavljanja fotografija kandidata za predsednike opština u centrima za glasanje, nestanka električne energije u večernjim satima i drugog.

Međutim, ti slučajevi, dodao je Krueziu, ne utiču bitno na ishod drugog kruga glasanja. U Mališevu je zabeležena tuča simpatizera dve političke partije. U Janjevu kod Gnjilana policija je uhapsila četiri osobe zbog napada na predstavnika Demokratskog saveza Kosova.

2024 © - Vesti online