Nedelja 13.12.2009.
18:58
Vestionline

Princ Vilijam postaje Kralj iz senke

Tajna beleška otkriva da je plan 83-godišnje kraljice da se u skorije vreme povuče sa trona u korist svog 27-godišnjeg unuka u poodmakloj fazi. Poslednjih nekoliko meseci o takvoj mogućnosti se dosta govorilo u Velikoj Britaniji, ali su ih i zvaničnici za medije iz Bakingmenske palate i sama kraljica sve vreme negirali.

Kraljica, prestolonaslednik i buduća "siva eminencija" Britanskog kraljevstva


Do ovakvih navoda se došlo na osnovu beleške koju su sastavili ljudi iz Trezora, a koja se tiče finansijskog dogovora između princa Čarlsa, koji bi po pravilu trebalo da nasledi majku, i njegovih sinova. Ključni paragraf dokumenta koji sadrži razloge ovakvog postupka je zatamnjen i ono što Britance možda najviše zanima ostaje i dalje tajna.


Jedan od delova dokumenta kaže da će od sledeće godine princ Vilijam veliki deo svog vremena posvetiti zvaničnim obavezama i pojavljivati se u prilikama kada treba predstavljati monarhiju. Na osnovu ovoga mnogi britanski analitičari zaključuju da kraljica princa Vilijama sprema da postane "Kralj iz senke“ i da ima mnogo više poverenja u njega nego u sina, princa Čarlsa.

I znakovi nešto govore: U pozadini fotogtrafije na crveom zidu piše kralj

Kada se saznalo da je ovaj dokument procurio i da je narušena tajnost dvorskih dogovora došlo je do velike panike u Bakingmenskoj palati. Izvor britanske štampe iz palate kaže da su svi zabrinuti što su privatni neredigovani porodični detalji dospeli u javnost.


Glavno pitanje je trenutno kako će kraljica napraviti tu situaciju da promoviše princa Vilijama kao budućeg monarha, a da pri tom ne naruši ugled svog sina. Jedna od skorijih situacija koja je pokazala namere kraljice je i odluka da Vilijama pošalje u Australiju i Novi Zeland kao predstavnika "krune“ umesto Čarlsa.

2024 © - Vesti online