Nedelja 19.06.2011.
05:46
Blic

Lekovi jeftiniji za oko 6 odsto od ponedeljka

Narodu bolje, proizvođačima gore - dokle li će to biti dozvoljeno?
 

Cene lekova snižene su zbog pada kursa evra u odnosu na dinar, kao i pada prosečnih uporedivih cena lekova u referentnim zemljama Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Ovom odlukom cene lekova na u Srbiji sada su usklađene sa cenama u okruženju. Kurs evra koji će se primenjivati biće od oko 100 dinara, dok je poslednja korekcija bila u februaru i tada se primenjivao kurs od 106,15 dinara.


Domaća farmaceutska industrija, međutim, zatečena je ovom odlukom jer je u poslednje vreme cena ostalih proizvodno zavisnih troškova porasla. Konkretno se misli na poskupljenje benzina.
 

Hrvati kupuju srpske veledrogerije?

Hrvatski “Orbiko” planira da širi poslovanje u Srbiji i trenutno pregovara o preuzimanju sa tri domaće kompanije koje se bave distribucijom lekova, piše hrvatski poslovni časopis “Ja trgovac”. U predstavništvu “Orbica” u Srbiji rečeno je Tanjugu da nemaju saznanja o mogućnostima akvizicije nekog srpskog farmaceutskog distributera. “Orbico” u Srbiji distriubira kozmetičke preparate i parfeme, te igračke i konzervirane riblje proizvode.

- Neprijatno smo iznenađeni odlukom jer je farmaceutska industrija dodatno opterećena sa 10 odsto izdavanja za RZZO. Niko ne razmišlja da mi sirovine koje kupujemo za izradu lekova plaćamo u evrima. Ovo nam nije bilo potrebno, s obzirom na opštu nelikvidnost u celom sektoru - rekao je za “Blic” Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova u Privrednoj komori Srbije.


On kaže da u farmaceutskom sektoru radi ukupno 7.000 ljudi i da su već dve fabrike koje proizvode lekove pod stečajem - “Habit farm” i “Srbolek“.


- Pitanje je ko je sledeći - dodaje Marisavljević.


Miomir Nikolić, direktor veledrogerije “Farmalogist”, kaže da će ovo pojeftinjenje dodatno ugroziti tržište jer tome doprinosi i RZZO koji produžava rokove plaćanja.


- Tek pre neki dan smo dobili uplatu od Fonda za januar. Oni sada produžavaju plaćanje od 150 do 180 dana. S druge strane, snižavanje cena se odnosi na maksimalne cene, a RZZO će još dodatno smanjiti cene lekova koji idu o trošku osiguranja - ističe Nikolić. Ipak, tvrdi da neće biti nestašice lekova jer u Srbiji posluje još 12 zdravih veledrogerija.

2024 © - Vesti online