Subota 18.06.2011.
21:52
Vestionline

''Srbija već dobro pripremljena za EU''

"To više ne bi trebalo da igra ulogu kada je u pitanju ulazak u EU. Ne zaboravimo koliko je nemačkih ratnih zločinaca veselo šetalo svetom 1950-ih i 1960-ih godina. Nemojmo biti tako licemerni. Mislim da se sve zemlje bivše Jugoslavije u tom smeru trude", kazao je Švarcenberg, inače knez iz stare nemačke plemićke loze.

Karel Švarcenberg
 
Švarcenberg je za temu nedelje koju je slovačka agencija TASR pripremila povodom godišnjice početka raspada Jugoslavije rekao da je njegova želja da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU i da bi to za region bilo novo poglavlje.

"Sada se čini da će prva biti Hrvatska. Veoma dobro je realno pripremljena Srbija. Makedonci moraju da reše odnose sa Grčkom zbog spora oko imena. Albaniju potresaju unutrašnji sporovi a Bosna i Hercegovina mora da raspravi svoje unutrašnje sporove", dao je Švarcenberg kratak rezime spremnosti pojedinih zemalja za EU.

Po oceni češkog ministra perspektiva budućeg članstva je i pred Kosovom, a izrazio je uverenje da neće beskonačno trajati situacija da neke članice EU Kosovo priznaju a druge, uključujući tu i Slovačku, ne.

"Vremenom će se to srediti. Ne mislim da će to trajati dugo", zaključio je Švarcenberg u intervjuu koji objavljuje slovačka agencija TASR.

2024 © - Vesti online