Subota 18.06.2011.
18:44
Vestionline

Srbi blokirali policijsku stanicu

Policijska stanica u Zubinom Potoku bila je blokirana dva sata, a demonstranti su poručili da "neće prihvatiti nametanje rešenja iz Prištine". Učesnici protesta su istakli da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv samovolje privremenih institucija samoproglašene države Kosovo i da od Euleksa očekuju da bude statusno neutralan.

Periferija Zubinog Potoka


Protest je protekao bez incidenata. Privrednici i žitelji Ibarskog Kolašina od 17. maja, kada je uhapšen njihov sugrađanin Jevro Pantelic pod sumnjom da je umešan u organizovani kriminal i da je utajio porez, organizovali su blokade puteva i protestne šetnje kako bi skrenuli pažnju na probleme.

Oni su pre dve sedmice od šefa misije Euleksa zatražili oslobađanje Pantelića iz pritvora, prestanak kontrole robe na prelazu Banje, dislociranje kontrolnog punkta iz Brnjaka na deo magistralnog puta izmedu srpskog sela Zupce i albanskog Kosutovo kako bi se kontrolisalo koja roba ide južno od Ibra, a koja ostaje na severu Kosova i Metohije.

Oni zahtevaju i "prestanak pritiska i zastrašivanja privrednika koji neće da plaćaju porez nepriznatoj državi Kosovo". Usprotivili su se i rotaciji komandira KPS-a na severu pokrajine bez saglasnosti i dogovora sa lokalnim samoupravama.

Kako od Euleksa nisu dobili adekvatne odgovore, a nastavljeno je sa pokušajem premeštanja čelnih ljudi u KPS-u, Kolašinci su najavili da će promeniti način protestovanja, pa su juče sprecili odlazak na posao novoimenovanom komandiru prelaza Brnjak Zvezdanu Spasojeviću.

2024 © - Vesti online