Subota 18.06.2011.
15:35
Vestionline

Gadafi: Ja pregovaram, a NATO nas bombarduje

Moamer Gadafi: Ne damo se lako
 

Na konferenciji za štampu, nekoliko sati pošto su u Tripoliju ponovo odjeknule snažne eksplozije, libijski premijer Bagdadi Al-Mahmudi je optužio NATO za "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti," navevši da su vazdušni napadi alijanse u protekla tri dana bili "direktno usmereni na civline ciljeve."

Gadafijeva vojska koristi džamije kao zaklon

NATO je optužio libijskog vođu Moamera Gadafija da koristi džamije i dečje parkove kao zaklon za svoje vojnike dok njegove snage "sistematski i brutalno" napadaju libijski narod.
Saopštenje je usledilo nakon optužbi Libije da NATO namerno gađa civilne objekte, javlja Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, Libija insistira da pregovara sa pobunjenicima, uprkos demantima druge strane. Pobunjenici su, takođe, kazali da njihovoj administraciji ponestaje gotovine, jer se obećanja donatora nisu ispunila.
"Svi ti ljudi sa kojima smo razgovarali, sve te konferencije uz velike govore, mi to cenimo sa političkog aspekta ali u smislu finansija riječ je o potpunom neuspehu", rekao je glavni zvaničnik za naftu Libije Ali Tarhuni agenciji Rojters, dodajući da libijski narod umire.
Većina libijskih naftnih postrojenja je u rukama pobunjenika, ali je infrastuktura oštećena u ratu.

 

Bagdadi je rekao da su vlade zemalja u kojima su Gadafijevi izaslanici upostavili kontakt sa predstavnicima pobunjenika odlično znaju da su u toku pregovori, kao sto je izneo i ruski izaslanik Mihail Margelov.

"Pitajte Egipćane, Francuze, Norvežane i Tunišane za informaciju. Oni će vam reći istinu, sastanci su snimani," rekao je Bagdadi, prenosi AFP.

Margelov je posle posete Tripoliju u petak rekao da libijska vlada ima višestruke kontakte sa opozicijom u stranim prestonicama uključujući Berlin, Pariz i Oslo.

I Austrija priznaje pobunjenike

 

Austrija će priznati pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao jedinog predstavnika Libije, saopštio je portparol austrijske vlade i vicekancelar Aleksander Šalenberg.

 

"Smatramo Nacionalni prelazni savet legitimnim predstavnikom libijskog naroda", rekao je Šalenberg, dodajući da će Austrija pokrenuti to pitanje tokom razgovora sa članicama Evropske unije u Luksemburgu u ponedeljak.

 

Šalenberg je rekao da je otkazana poseta austrijskog ministra spoljnih poslova Mihaela Špindelegera Libiji, preneo je AFP.

 

Među više od 10 država koje su do sada priznale pobunjenički savet kao legitimnog predstavnika Libije su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, SAD, Kanada, Jordan, Katar.

Pobunjenički Nacionalni tranzicioni savet je odmah demantovao izjavu ruskog izaslanika, koji je prošle nedelje posetio i uporište poubnjenika u Bengaziju.

"Uveravam vas da nije bilo pregovora između Saveta i režima," izjavio je Mahmud Džibril, koji je u savetu zadužen za međunarodne odnose.

Francuska je takođe saopštila da joj nije poznato da je bilo kontakata između dve strane. "Ako je bilo kontakata, mi nismo bili uključeni niti smo ih organizovali," rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero.

U međuvremenu, hiljade Gadafijevih pristalica okupile su se u petak u Tripoliju na najvećem skupu u poslednjih nekoliko nedelja, a Gadafi je u govoru emitovanom preko razglasa poručio da vlada neće prihvatiti nikakve reforme nametnute spolja i naglasio da će NATO biti poražen.

2024 © - Vesti online