Subota 18.06.2011.
12:02
J. Arsenović - Vesti

Tražićemo da nas EU zaštiti

Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski
 

Kako komentarišete progon monaha u Crnoj Gori?
- Jedno od bezakonja novih organa vlasti u Crnoj Gori jeste upravo to sprečavanje prijavljivanja i dobijanja dozvola za boravak sveštenika, monaha i monahinja koji nemaju crnogorsko državljanstvo, iako mnogi od njih bezmalo po 20, 15 ili 10 godina borave i služe u Crnoj Gori. Sadašnji MUP se poziva na zakon iz 1977. o verskim zajednicama, po kome su nove verske zajednice dužne da se registruju. Dakle, primenjuju taj zakon na instituciju koja postoji u Crnoj Gori osam vekova i koja je stvorila Crnu Goru u vreme Petrovića. Svrstavaju je u neku crkveno versku zajednicu koja je nepostojeća, pa sada treba da se prijavljujemo na policijskom šalteru.


Da li kategorički odbijate da registrujete Mitropoliju u Crnoj Gori?
- Nema nijednog zakona koji to traži, niti bilo kakvog razloga za to. Mi to prihvatiti nećemo, sem ukoliko ne dođe do nekog nasilja, ali se nadam da do toga neće doći.

Dolazim na sud

Hoćete li se pojaviti na suđenju 23. juna?
- Ja sam savestan građanin Crne Gore i nema nikakvog razloga da se ne pojavim, iako moram da priznam da su čudne te optužbe. Optuživati mitropolita što brani da se sruši hram?! Uostalom, to se dogodilo već jedanput sa mojim prethodnikom Danilom Dajkovićem. Jedine demonstracije koje su u Crnoj Gori bile posle Drugog svetskog rata bile su protiv mitropolita Danila zato što je branio da sruše crkvu Svetog Petra na Lovćenu. Treba imati u vidu mitropolita Arsenija koji je na pravdi boga 1954. bio osuđen na 11 godina zatvora, a njegov prethodnik Joanikije, bez suda i presude po prekom sudu ubijen je 1945. Tako da kada uzmem u obzir moje prethodnike, ja divno prolazim. Milina jedna.


Ukoliko se nastavi progon sveštenstva i crkve da li ćete zatražiti međunarodnu zaštitu?

- Mi se nadamo da taj poduhvat vlasti u Crnoj Gori ne može da opstane. Uvereni smo, a imamo i određene indicije, da će to biti zaustavljeno. Nesumnjivo da ukoliko bi, ne daj bože, državna vlast nastavila progon i nasilje nad sveštenstvom i monaštvom, nad Mitropolijom i SPC u Crnoj Gori, da smo spremni da se obratimo Strazburu i Briselu i svim međunarodnim relevantim adresama i tražimo zaštitu, a u isto vreme i da restituciju crkvene imovine.


Zar Crna Gora nije donela zakon o povraćaju imovine?
- Crna Gora je u jednom trenutku donela taj zakon, a onda ga je poništila. Čak postoji jedna tendencija da se oduzme sveukupna imovina crkve u Crnoj Gori. Počelo je sa hramom Presvete bogorodice na Ćipuru, koji hoće da prevedu u vlasništvo cetinjskog istorijskog muzeja. To je probni balon. Nadam se da toga neće doći, kao što se nadam da neće doći do rušenja crkve na Rumiji koju smo mi obnovili, a koju su Turci srušili 1571. Ne mogu da razumem toliku mržnju protiv tog malog hrama na Rumiji. Nadamo se da će te dečje bolesti naše novokomponovane evrousmerene demokracije proći i da će država ispoštavati sopstveni ustav i zakon u kojima se nalaže zaštita i poštovanje crkava i verskih zajednica.

Crkva pripada univerzumu

Da li najnoviji popis stanovništva unosi paniku kod režima?
- Bez obzira na rezultate popisa Mitropolija obavlja svoju vekovnu misiju, koja je i lokalna, mesna, ali u isto vreme i univerzalna. Crkva po svojoj prirodi nije uslovljena ni promenama državnim, niti pripada ovom ili onom narodu. Ona je vaseljenska i obuhvata svaki zemaljski narod. Naravno, ne može pozdraviti svakog vlastodršca, ali traži od države da je ispoštuje i da joj ne nameće svoje ideološke okvire etatističke ili nacionalističke ili plemensko partijske.

2024 © - Vesti online