Subota 18.06.2011.
00:43
Blic

Mladić hoće da mu Srbija plati odbranu

Ratko Mladić
 

Mladićev advokat Miloš Šaljić za beogradski “Blic” je izjavio:


- Pitanje finansiranja Mladićeve odbrane, a verovatno i troškove porodice zbog odlaska u posetu optuženom, postavićemo Vladi u Beogradu, pa neka odluči da li treba ili ne da pomaže svojim građanima - kaže Šaljić.


Na primedbu kako haški optuženik može da očekuje da država finansira njegovu odbranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić je rekao:


- Ni Gotovina se nije predao, pa je za odbranu od Hrvatske dobio 32 miliona evra.


Šaljić dodaje da Darko Mladić u subotu putuje u Holandiju i da će ocu u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu predati spisak potencijalnih branilaca. 

- Mladić bi trebalo da kaže koga sa spiska advokata želi da angažuje. Tim će biti podeljen u tri ekipe. Jednu će činiti tri-četiri branioca koji će biti sa Mladićem u Hagu, o ostale dve ekipe biće u Beogradu i Republici Srpskoj, gde će uzimati izjave svedoka i pripremati ostale potrebne dokaze. U timu će biti advokati iz Srbije i RS koji se pretežno bave krivicom, koji su kao branioci učestvovali u haškim suđenjima i koji poznaju propise i suštinu haških procesa. Među njima će se naći i bar jedan advokat iz inostranstva. Ja ću biti u beogradskom timu i koordiniraću radom advokata u Srbiji i Republici Srpskoj - iznosi Šaljić. 

Prema rečima portparolke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nerme Jelačić, pravila haškog suda nalažu da spisak imena svojih advokata Mladić dostavi sekretarijatu Tribunala u roku od 30 dana od dana njegovog prvog pojavljivanja na sudu.

2024 © - Vesti online