Petak 17.06.2011.
17:29
Vestionline

Božidaru Vučureviću ukinut pritvor

Istražni sudija izrekao je međutim Vučureviću meru zabrane napuštanja teritorije

Božidar Vučurević na slobodi

Srbije i naložio mu da se svakog ponedeljka i četvrtka javlja sudu, saopštio je sud.

Vučureviću je oduzeta i važeća i nevažeća putna isprava - lična karta, s obzirom da je sud obavešten od ovlašćenih organa da Vučurević ne poseduje putnu ispravu - pasoš.

On je upozoren da će mu pritvor ponovo biti određen ukoliko prekrši zabranu suda, ili se u određeno vreme ne javi sudu.

Njegov advokat Svetozar Vujačić objasnio je da će Vučurević nakon puštanja iz pritvora na slobodi sačekati kraj ekstradicionog postupka i dodao da je "pravda pobedila".

Vujačić je naveo da je Vučurević oko 16.00 časova pušten iz pritvora i da treba da ga dočeka ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut, nakon čega će svi proslaviti puštanje u nekom od beogradskih restorana.

Sud još odlučuje o ekstradiciji

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali do danas dokumentacija nije dostavljena.

Sudija je obema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema molbe, napominje se u saioštenju.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje odluči Odeljenje za ratne zločicne Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.

Posle te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šabcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu iz kog je danas pušten.

Vučerević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije je podnela zahtev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

2024 © - Vesti online