Petak 17.06.2011.
15:41
Beta

Alkalaj: BiH u NATO dobro za sve

Alkalaj je u intervjuu za "Dojče vele", posle sastanka sa evropskim parlamentarcima i ambasadorima zemalja članica NATO-a u Briselu, rekaoda su teme razgovora bile aktuelna politička situacija u BiH kao i evroatlantske integracije BiH.

Približavanje BiH NATO-u dobro je za ceo region, smatra Sven Alkalaj

"Jedno od osnovnih opredeljenja BiH jeste put ka EU i NATO. Bez obzira na političko stanje u BiH mi moramo da sarađujemo sa zemljama članicama obe ove organizacije i da ih detaljno upoznamo sa trenutnom situacijom", rekao je Alkalaj.

Šef diplomatije BiH je u Evropskom parlamentu razgovarao i sa izvstiocem za BiH Doris Pak.

"Razmotrili smo aktuelni politički trenutak u kome se nalazi BiH, pokušaje i načine stvaranja vlade na državnom nivou, ali i posledice zastoja u izboru nove vlade. Važna tema bila je i izbor Sarajeva za prestonicu evropske kulture 2014. godine. Evropski parlament je podržao taj predlog", rekao je Alkalaj.

Do kraja godine zahtev za članstvo u EU

Upitan koje su osnovne poruke upućene BiH iz Evropskog parlamenta i NATO-a, Alkalaj je rekao da BiH treba "što pre da formira vladu kako bi u što kraćem roku ispunila uslove za dostavljanje aplikacije za status kandidata za članstvo u EU tokom poljskog predsedavanja".

Alkalaj je ocenio da će BiH moći da podnese zahtev za članstvo u EU do kraja 2011. godine.

"Bez obzira na trenutno političko stanje i nepostojanje nove vlade, novog Saveta ministara na državnom nivou, mislim da se polako približavamo tom cilju", rekao je Alkalaj.

On je dodao da je u proceduri projekat o državnoj pomoći koji bi ubrzo trebalo da se nađe na sednici Saveta ministara BiH, kao i da je u pripremi Zakon o popisu, što su dva bitna uslova koja će BiH "sigurno ispuniti do kraja godine".

2024 © - Vesti online