Petak 17.06.2011.
15:17
Beta

Izrael se ugleda na “kosovski model“

Izrael brani svoju politiku po tzv. "kosovskom modelu": Jerusalim

"Cilj koji smo postavili je da pridobijemo maksimalni broj zemalja koje će biti protiv toga da palestinska država bude priznata u UN", navodi se u jednoj internoj belešci izraelskog Ministastarstva spoljnih poslova koje je objavio list Harec.

Evropski zvaničnici u Briselu nisu želeli da komentarišu te navode, prenosi sajt “Balkan open riport“.

"EU će imati teškoće u postizanju konsenzusa u priznanju palestinske države, kao što se dogodilo i sa priznanjem Kosova. Jasno je da će birokratija EU u Briselu pokušati da uđe u dijalog sa Palestincima kako bi posredovala u donošenju rezolucije UN koju bi mogle podržati članice EU", navodi se u internim dokumentima.

EU zvanično podržava obe strane, Izrael i Palestince, u pokušaju da kroz pregovore dođu do prihvatljivog predloga. Sajt “Balkan open riport“ podseća da pet članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova, kao ni većina članica UN.

Ko bi, a ko ne bi digao ruku za Palestinu

Na osnovu pomenutih dokumenata vidi se da izraelska diplomatija evropske države deli u tri grupe: one koje se protive priznanju Palestine, one koje su neodlučne i one koje su propalestinski orijentisane.

Među onima koji su protiv pokretanja postupka priznanja u UN su Nemačka i Italija. Države koje su propalestinski nastrojene su Belgija, Irska, Portugal i Švedska, dok Francuska, Španija i Velika Britanija nisu u tim grupama ali izraelska diplomatija veruje da će biti teško ubediti ih da budu protiv inicijative u UN.

Čiji argumenti će biti jači u Generalnoj skupštini UN

Palestinski lider Mahmud Abas ranije je najavio da će u Generalnoj skupštini UN u septembru pokrenuti inicijativu za međunarodno priznjanje palestinske države ukoliko ne dođe do nastavka mirovnih pregovora sa Izraelom.

SAD su najavile da će uložiti veto na tu inicijativu, a nekoliko članica EU, poput Italije i Nemačke, takođe su izrazile protivljenje.

Bliskoistočni mirovni proces je u krizi od septembra 2010. godine, jer je Izrael odbio da prekine gradnju naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci odbijaju razgovore dok se to ne uradi.

2024 © - Vesti online