Petak 17.06.2011.
08:18
Press

Vlada uvodi red u "Galenici"

Vlada Srbije, izgleda, namerava da reši krizu u "Galenici"
 

Kako piše beogradski "Pres", doneta je odluka da se zavede red u tom državnom preduzeću. Ministri su podrobno informisani o katastrofalnoj situaciji i problemima u kojima se našla "Galenika", a ministar zdravlja Zoran Stanković predstavnicima Vlade posebno je apostrofirao sumnjive ugovore koje je ova kompanija sklapala sa veledrogerijama.


- Ministar Stanković posebno je istakao odnos između veledrogerija i "Galenike", kao i da je nesavesnim poslovanjem nestala ogromna svota novca, od kojeg je najviše otišlo posrednicima, poput "Velefarma" i nekih drugih veledrogerija. Vlada Srbije je naredila da se distribucija ubuduće obavlja direktno, bez posrednika, i naložila da se u najkraćem roku nađu rešenja za "Galeniku" - rekao je izvor "Presa" iz Vlade.

Inače, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK već istražuju malverzacije u "Galenici".


Nepotrebni posrednici

Naime, iako je "Galenika" 2008. bila u plusu 674 miliona dinara (6,5 miliona evra), skandaloznim upravljanjem napravljen je gubitak u 2010. od čak 14 miliona evra. Ako se pogledaju finansijski izveštaji "Galenike", jasno se vidi da je u 2008. na troškove za zarade zaposlenima potrošeno 2,4 milijarde dinara (23,3 miliona evra), a zapošljavanjem novih radnika je taj trošak uvećan za čak 50 odsto. Tako je "Galenika" samo na plate u prošloj godini dala neverovatnih 3,6 milijardi dinara (35 miliona evra).


Kako navodi "Pres", u višemilionski uvoz lekova ubačena je posrednička firma, iako "Galenika" ima svoj spoljnotrgovinski sektor. Jedan od tih ugovora otkriva da je direktor Nenad Ognjenović krajem 2008. sklopio višemilionski ugovor o nabavci lekova, ali ne direktno, već preko posrednika, kojem je ova kompanija isplatila čak 4,5 odsto provizije, odnosno oko 225.000 evra.


Na primer, u ugovoru br.125/12/08, koji je zaključen 8. decembra 2008, kao predmet ugovora navode se: "ibuprofen", "cefaleksin", "ampicilin", "amoksicilin", "fluokscetin" i "dijazepam".


Kao prodavac pojavljuje se firma "Farma trejd", sa predstavništvom u Švajcarskoj, kao uvoznik "Velefarm", a kao korisnik "Galenika". Vrednost medicinskih preparata ukupno iznosi pet miliona evra, a za njen uvoz "Galenika" se obavezuje da će "Velefarmu" platiti uvozničku proviziju u iznosu od 4,5 odsto vrednosti robe.

2024 © - Vesti online