Ponedeljak 20.06.2011.
01:00
Vestionline

Sarajevo u očima srpskog Nobelovca

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.


Na istorijskoj pozadini burne 1878. godine, društvenih previranja 1906. godine ili razaranja tokom Drugog svetskog rata, Andrić prati svoje junake, njihove pojedinačne, uzbudljive i najčešće tragične sudbine, te promene na emotivnoj mapi njihovog postojanja.


“Sarajeva i Bosne se ne sećam“, pisao je Andrić, “jer ih ni kad ni sam ni zaboravio, oni stoje trajni i stvarni preda mnom, neizmenjeni i živi, jer ne podležu ni sili zaborava ni magiji sećanja, jer sam ih uvek nosio u sebi, jer nikad nisam ni prestajao da živim u njima.”


Kako stoji u napomeni ovog izdanja, Andrića zanima kako pojedinac, lišen prava na izbor, nosi svoju sudbinu (Mara milosnica), jednako kao ikako se porodični odnosi formulišu u promenjenim okolnostima (O starim i mladim, Pamukovićima, Ćilim). Promene u društvenom biću grada i socijalni bunt, paralelno sa promenom stanja svesti junaka, tema su jednog broja sarajevskih priča (Nemir, Štrajk u tkaonici ćilima, Pekušići, Prvi susreti, Crven cvet, Buna).


Pored “Sarajevskih priča” u izdanju Lagune možete čitati i “Beogradske priče“, “Priče o moru“ i “Priča o osobenjacima i malim ljudima“. Tokom leta, Laguna će ekskluzivnu kolekciju šest zbirki pripovedaka našeg jedinog nobelovca, upotpuniti “Pričama o selu“ i “Turskim pričama“.

2024 © - Vesti online