Petak 17.06.2011.
00:07
Vestionline

Zukorlić: Turci, hvala vam

Zukorlić je, nakon razgovora sa visokom delegacijom Turske, koju predvodio ambasador u Beogradu Ali Riza Čolak, rekao da je ta fleksibilnost izraz sigurnosti, moći i overenog legitimiteta Islamske zajednice u Srbiji.

Tretira Sandžak, odnosno Rašku, kao zasebnu državu: Muamer Zukorlić

To, međutim, ne znači da se može desiti ni simbolično priznanje tih paraverskih organa, uključujući i pojedince koji ih predstavljaju, objasnio je Zukorlić.

"Mi se svakako nismo bavili detaljima te teme, ali očekujem posle ovog susreta, i utiska opšte atmosfere, da će rukvodstvo Srbije i međunarodni faktori, uključujući Tursku, shvatiti da je tradicionalna islamska zajednica ona koja je postojala pre 2007. godine - neko ko ima puni duhovni legitimitet", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao da je u razgovoru s delegacijom Turske bilo reči o modalitetima, ali ne i o detaljima uspostavljanja jedinstvene islamske zajednice i dodao da će Islamska zajednica u Srbiji oko tog pitanja "tražiti pomoć od autoriteta Turske i Bosne i Hercegovine".

Muftija je ukazao da se, u stvari, došlo do zaključka da je insistiranje na dvojnosti islamske zajednice "i štetno i nemoguće" i da će delovanje važnih faktora Turske biti intenzivnije u pogledu obnove jedinstva islamske zajednice u Srbiji.

"Svi faktori u Srbiji i Sandžaku treba da pokažu da deluju kao jedna strana, s tim što ćemo mi i dalje insistirati na rešavanju statusnih pitanja i otklanjanju velikih nepravdi, a sve zarad ponovnog uspostavljanja dobrih relacija između Novog Pazara i Beograda", poručio je Zukorlić.

2024 © - Vesti online