Četvrtak 16.06.2011.
17:51
Vestionline

''Mnogo me nerviraju uspešni biznismeni''

Postavlja se pitanje da li se profit pravi tako što se koristi siromaštvo u Srbiji, to što ljudi moraju da rade da bi preživeli, pa im se zbog toga ne daju realne plata, pa se tako zarađeni novac koristi za kupovinu jahti i aviona, rekao je Đilas, pošto je sa predsednikom Privredne komore Srbije Milošem Bugarinom potpisao ugovor o donaciji Komore dečjem odmaralištu na Tari.


Prema rečima Đilasa, to nije moralno, niti društveno odgovorno.

Ako ne može milom, onda ''silom'': Dragan Đilas
 


"Mnogo me nerviraju uspešni biznismeni koji dele lekcije šta i kako bi trebalo da se uradi. Ne prihvatam kritiku od onih koji žive daleko iznad evropskog proseka, a radnike plaćaju mnogo ispod tog proseka", rekao je Đilas.


On je upozorio da ukoliko apeli ne urode plodom, država će morati da uvede korektivne mehanizme.


Đilas je, takođe, ukazao da nije "optimizacija radnih mesta" kada nekoga precrtate sa platnog spiska da biste i dalje održali profit, odnosno živeli kao pre.

"To je ludačka želja za što većim profitom, a ne optimizacija i svodi se na to da vi živite kao pre krize, bez obzira što svi žive lošije nego pre tri godine. Biću srećan ako Srbija bude imala privrednike koji mogu da kupe 150 privatnih aviona, ali uz uslova da prosečna plata ne ostane 300 evra, nego da bude bar dvostruko veća", istakao je Đilas.


Na pitanje novinara koliko on plaća svoje zaposlene, Đilas je odgovorio da se već oko šest godina ne bavi privrednom delatnošću, ali da je pre nego što je postao gradonačelnik, nivo zarada u njegovoj firmi bio 1.000 evra i da je tako i danas.


Bugarin je ukazao da je generalni problem Srbije siva ekonomija, u kojoj posluje ogroman broj preduzeća koja ne plaćaju obaveze državi, uskraćuju radnike za plate, stvaraju nelojalnu konkurenciju i sebi tako stvaraju preveliki profit.


On je predočio da je rešenje u zakonima i poreskoj reformi, koja bi uredila okvir za poslovanje i od koje bi imali korist i država i preduzetnici. Đilas i Bugarin nisu hteli da komentarišu, kako su naveli, ''paušalne ocene'' koje je izneo biznismen Milan Beko da država reketira građane i privrednike, ističući da te optužbe nisu primerene, jer nije precizirano ko koga reketira.

2024 © - Vesti online