Četvrtak 16.06.2011.
10:11 >> 12:55h
Vestionline, Srna, Beta

Gadafi i autobus meta NATO-a

Jutros su se u okolini Gadafijeve rezidencije u Tripoliju čule snažne eksplozije i video gust dim, javile su agencije. Za sada nije poznato šta je pogođeno i nema izveštaja da li je u novom bombardovanju Gadafijevije rezidencije Bab al-Azizija bilo povređenih, prenela je agencija AP.

Tripoli: Redovna meta napada NATO avijacije

Pobunjenici su istovremeno tokom jutra zauzeli tri sela zapadno od Tripolija, koja povezuju gradove Jefren i Zintan.

Izveštač francuske agencije Frans pres javio je da se pobunjenici nalaze na ulicama sela Zavit Bagul, na 20 kilometara od Zintana, odakle su se Gadafijeve snage povukle i ostavile odeću, obuću i municiju.

Pobunjeničke snage primećene su i u selu Lavanija, sedam kilometara od Zavit Bagula, kao i u naselju Ganimi, koje je udaljeno 10 kilometara od Jefrena.

Pobuna protiv Gadafijevog režima započela je polovinom februara, a pobunjenici su zauzeli istočne delove Libije i utvrdili se u Bengaziju.

Opet “kolateralna šteta“!?

U NATO bombardovanju na civilni autobus u zapadnom delu Libije poginulo je 12 ljudi, objavila je libijska državna televizija.

Televizija u jučerašnjem izjveštaju navodi da je autobus uništen na ulasku u grad Kikla, 150 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Podsetimo, slični incidenti događali su se i 1999. godine prilikom bombardovanja SR Jugoslavije. Civilne žrtve tada su objašnjavane nepopluarnim terminom “kolateralna šteta“.

NATO je započeo bombardovanje Libije pre tri meseca, nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o zaštiti civilnog stanovništva u toj zemlji.

Vazdušna operacija NATO snaga u Libiji produžena je početkom juna na još tri meseca, počevši od 27. juna.

Gadafi spreman na izbore

Moamer Gadafi i njegovi saradnici su spremni da prihvate izbore koji bi u Libiji uz prisustvo međunarodnih posmatrača bili odrzani u roku od tri meseca, rekao je sin libijskog lidera, Saif al Islam Gadafi.

Nudi rešenje: Saif al Islam Gadafi

"Ne pravimo pitanje oko toga ko će biti posmatrači. Prihvatamo Evropsku uniju, Afričku uniju, Ujedinjenje nacije, čak i NATO", rekao je u intervjuu za italijanski dnevni list Korejere dela Sera Saif al Islam Gadafi, za koga se verovalo da je mogući Gadafijev naslednik.

Gadafijev sin je rekao da bi izbori mogli biti održani za tri meseca, a najkasnije do kraja godine.

On je naglasio da je neophodno uvesti mehanizam kojim bi tokom izbora bila garantovana sigurnost lidera opozicionih partija u Libiji.

2024 © - Vesti online