Sreda 15.06.2011.
17:55
Vestionline

Bratislava: Izložba inspirisana Nikolom Teslom

Nikola Tesla
 

Izložbu "Nikola Tesla - inspiracija za budućnost" svečano je otvorio ambasador Srbije u Bratislavi Danko Prokić, koji je preuzeo pokroviteljstvo a ambasada Srbije i Udruženje Srba iz Bratislave pomogli da se realizuje predlog slovačkog Udruženja nezavisnih likovnih umetnika da se posveti jedna izložba Tesli.


Kustos izložbe Vladimir Tomčik odabrao je slike 41 slovačkog i šest srpskih umetnika kojima su kao inspiracija poslužili život i dostignuća Tesle. Zahvaljujući beogradskom Centru Nikola Tesla i njegovom Muzeju izložbu prati i nekoliko eksponata vezanih za Teslin naučni rad.


Svečano otvaranje izložbe pratio je i muzički program, takođe inspirisan naučnikom kome je izložba posvećena - kompozicijom za klavir "Odavanje pošte Nikoli Tesli" slovačkog kompozitora Petera Zagara i pesmom "Svetlo senke" koju je specijalno za ovu izložbu napisao slovački pesnik Erik Ondrejička, a praćena je zvucima električne gitare.

Da podsetimo, nedavno su istraživači sa jednog univerziteta u Klivlendu uspeli da na jednom Teslinom transformatoru izvedu hit Lejdi Gage "Poker Face", pa možete da poslušate i kako to izgleda...

2024 © - Vesti online