Sreda 15.06.2011.
12:17
D. Dekić - Vesti

Izbor Malovićeve ruganje borbi protiv korupcije

- To je trik da se ne bi pričalo o reformi pravosuđa, a igrati se sa pravosuđem je igrati se s pravima građana od ljudskih do imovinskih.

Verica Barać

Imenovanje Malovićeve je prikrivanje činjenice da borbe protiv korupcije nema. Osim te užasno loše reforme pravosuđa, koju je teško ispraviti, jer što se grbo rodi to vreme ne ispravi, donose i zakone koji daju ogromne mogućnosti za korupciju, poput Zakona o planiranju i uređenju prostora, kaže Baraćeva. Ona ističe da nije potreban nikakav koordinator ako postoje nezavisne institucije .

Pored vladinog saveta koji vodi Baraćeva, postoji i Agencija za borbu protiv korupcije, a zakonom je jedna od njenih nadležnosti "koordinacija rada državnih organa u borbi protiv korupcije". Malovićeva treba da se bavi sličnim poslom - "koordinacijom aktivnosti organa državne uprave u borbi protiv korupcije".


Baraćeva ukazuje da Agencija mora kao samostalno telo ne da koordinira već da rešava sukob interesa, finansiranje stranaka, prati akcioni plan Vlade.


- Zakon je ukinut činjenicom da je dozvoljen sukob interesa istovremenim učešćem funkcionera u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, što je i najveći sukob interesa.

 

Ko koga kontroliše


Prema oceni urednika antikoruptivnog sajta Vladimira Radomirovića, Vlada Srbije imenovanjem ministarke pravde oduzima nadležnosti Agenciji kao nezavisnom telu.


- Cilj Agencije treba da bude suzbijanje korupcije, odnosno kontrola Vlade. Ovako će ministarka kontrolisati nezavisno telo, umesto da bude obrnuto - ističe Radomirović.

2024 © - Vesti online