Utorak 14.06.2011.
21:13
Vestionline

Skoplje diže najveći spomenik Aleksandru Makedonskom

Figura, izrađena u bronzi, biće postavljena na postament koji je visok 10 metara, pa će ukupna visina spomenika biti 22 metara što je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svetu.

Oko postamenta je predviđena izgradnja fontane, što je deo projekta "Skoplje 2014" makedonske vlade prema kojem će na trg i oko njega biti postavljeno dvadesetak spomenika, a oko trga će biti izgrađeno nekoliko zgrada makedonskih državnih institucija.

Makedonske vlasti ovu akciju zvanično nazivaju "Postavljanje spomenika 'Ratnik na konju'", a ne "Aleksandra Makedonskog na konju". Nezvanično objašnjenje je da se želi izbeći reakcija Grčke i da se ne provocira južni sused s kojim Makedonija ima problem oko imena države.

Spomenik Aleksandru Makedonskom, kao i većina ostalih spomenika glavnim ličnostima iz makedonske istorije, izrađen je u livnici "Frančesko Marineli" u Firenci i košta 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za ovakvu namenu.

Makedonski mediji prenose navode grčkih medija da je "makedonski premijer u potrazi za svojim makedonskim mitom". Opozicioni Socijaldemokratski savez oštro je kritikovao vladu Nikola Gruevskog zbog trošenja budžetskog novca na spomenike i celokupni projekat "Skoplje 2014". Prema najavama gradskih vlasti, očekuje se da će postavljanje spomenika trajati deset dana. 

2024 © - Vesti online